alle artikels
Vrijwiligers
vrijwilligers
Vinnie de Vis Knuffel
Haakcafé
Ontmoetingspunt

Verrijkt door vrijwilligers

Vrijzinnig Limburg
08.01.21

Sinds een aantal jaren zet het huisvandeMens in op vrijwilligers. En man man, wat zijn zij een verrijking! Zij dragen mee de dienstverlening, helpen ons uit de nood, geven het huisvandeMens de kans om te groeien en inspireren ons elke dag opnieuw. Onze vrijwilligers zetten zich in met hart en ziel. Voor de ene is dat elke week weer paraat staan, voor de andere occasioneel eens bijspringen. Ieder draagt zijn steentje bij, aangepast aan zijn leven, interesses en talenten.

Vinnie de Vis Knuffel Haakcafé

Vinnie de Vis Knuffel Haakcafé

Baby Juuls

Baby Juuls

Sommige projecten kunnen enkel en alleen bestaan door de vele helpende handen van vrijwilligers. Zo borrelde bij collega Katrien uit Genk al langer het idee om de Vinnie de Vis Knuffel in Limburg te introduceren. Dat is een gehaakte knuffel voor mensen met vergevorderde dementie. Hij bestrijdt de onrust en eenzaamheid, biedt houvast en helpt om gevoelens te kanaliseren. Katrien wou starten met het organiseren van haakcafés om deze knuffels te maken en erna gratis te kunnen aanbieden aan o.a. woonzorgcentra. Zij kon dit natuurlijk niet alleen. Dankzij Marianne (reeds vrijwilliger Plechtigheden) en Inge (reeds vrijwilliger Onthaal) groeide dit project uit tot een groot succes. Marianne is het netwerktalent en de organisatorische krak, Inge het creatieve brein en handig met (haak)naald en draad. Zonder hun inzet en ideeën, zou dit nog steeds slechts een project op papier zijn.

Het succes in Genk heeft ervoor gezorgd dat we ook in het Vrijzinnig Punt in Hasselt starten met de Vinnie de Vis Knuffel. We houden het niet bij haakcafés, want het Vrijzinnig Punt krijgt op die dagen de naam ontmoetingspunt. Een moment voor iedereen die op zoek is naar wat gezelligheid. Je kan er de krant of een boek lezen, een spel spelen en aansluiten bij een gespreksgroep of haken natuurlijk. Deze namiddagen worden volledig gedragen door vrijwilligers.  Een toffe bende die graag een babbeltje doet en je warm welkom heet.

Soms helpen vrijwilligers ons ook echt uit de nood. In Genk kregen ze bijvoorbeeld op 5 februari een nieuwe aanvraag voor een huwelijksplechtigheid binnen voor … 22 februari! Bij de consulenten sloeg de paniek even toe, maar niet bij superwoman Germaine. Zij bleef kalm, haalde haar agenda boven en begon te plannen. Op welgeteld 17 dagen klaarde zij dat klusje even. Een ander mooi voorbeeld komt uit Bilzen. Sigrid is de collega die daar twee dagen per week het huisvandeMens openhoudt. In de lente van 2019 werd ze voor het eerst mama. Dit betekende tegelijk een grote uitdaging voor de werking, want wat met Bilzen? Gelukkig konden we rekenen op twee straffe madammen, Lisette en Gertie, om het huis te bemannen. Wat een super vrijwilligersteam!

Wat een aanwinst zijn al die kanjers die onze Limburgse huizenvandeMens ondersteunen!  Naast alle hulp maken ze het bovendien een pak gezelliger. Merci lieve vrijwilligers!

Ben je zelf ook geïnteresseerd in vrijwilligerswerk bij een huisvandeMens in jouw buurt? Klik dan hier voor meer info.

Activiteitenboekje

Ontvang GRATIS het maandelijks activiteitenboekje in je brievenbus of via e-mail.

Vraag jouw exemplaar aan
Activiteitenboekje

Heb je vragen over onze Verrijkt door vrijwilligers? Neem dan contact met ons op.

Bedankt voor je bericht

We nemen zo snel mogelijk contact op.

 Velden met een * zijn verplicht.

Captcha is vereist

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Bij Vrijzinnig Limburg is er heel wat te beleven. Mis geen enkele boeiende lezing, toffe workshop, zinvolle gespreksgroep of inspirerende tentoonstelling.

Captcha is vereist