alle artikels

Wereldautismedag

Voor deze Wereldautismedag schreef Tess, vrijwilliger bij huisvandeMens Hasselt, onderstaande tekst. Zij heeft zelf ASS (autismespectrumstoornissen) en wil ons graag wat meer info geven.

Als mensen denken aan autismespectrumstoornissen (kortweg ASS) associëren ze dit vaak met het filmpersonage Rain Man. Een stereotiep beeld van iemand die contactschuw is en enkel specifieke interesses heeft, zoals dino’s, computers, Pokémon. Die mensen zijn er, maar het is maar een klein deel van een ruim spectrum.

Op 2 april is het wereldautismedag. Autisme komt bij 1% van de wereldbevolking voor. Het is een onzichtbare beperking, die bij allerlei soorten intelligenties voorkomt. De hersenen van personen met ASS hebben een andere bedrading dan normaal. Door hun neurodiverse manier van denken en doen komt dit in onze maatschappij vaak als vreemd over, omdat zij vaak meer moeite hebben met het herkennen en tonen van emoties, met het volgen van ongeschreven regels, met non-verbale communicatie, …

Maar dat is niet in alle situaties slecht. Door hun out-of-the box denken en doen, kunnen zij soms net voor innovatieve verbeteringen in onze maatschappij zorgen. Zo vond Temple Grandin, een Amerikaanse vrouw met ASS, een manier uit om koeien te kalmeren als zij inentingen moeten krijgen.

Jammer genoeg worden mensen met ASS vandaag de dag nog vaak onder- of overschat in hun kunnen op school, tijdens vrije tijd en op hun job door hun eigenaardige gedrag en vaak disharmonisch profiel Daardoor krijgen zij niet altijd eerlijke kansen in de maatschappij. Dikwijls komen ze terecht in het speciaal onderwijs en bij vrijetijdsbesteding voor deze doelgroep. Een spijtige zaak gezien de aangeboden activiteiten veelal te weinig uitdagend zijn waardoor er veel uitval is. Met enkele aanpassingen waardoor hun talenten ten volle kunnen ingezet worden, komen zij ver. Ook al uit dat zich niet altijd in een masterdiploma of een betaalde job.

Voor velen wordt ASS gelinkt aan jongens. Meisjes krijgen de diagnose vaker op latere leeftijd dan jongens, omdat zij minder stereotiepe manieren hebben. Zij komen voor de buitenwereld sociaal over, maar camoufleren tegelijkertijd (on)bewust waar ze mee worstelen. Dat vertaalt zich in de vorm van angsten, depressies en burn-outs.

Je merkt het al. De wereld van ASS is heel wat diverser dan je denkt. Laten we deze wereldautismedag gebruiken om meer bewustzijn te creëren, rekening te houden met de beperkingen, maar vooral te zoeken naar de talenten.

Activiteitenboekje

Ontvang GRATIS het maandelijks activiteitenboekje in je brievenbus of via e-mail.

Vraag jouw exemplaar aan
Activiteitenboekje

Heb je vragen over onze Wereldautismedag? Neem dan contact met ons op.

Bedankt voor je bericht

We nemen zo snel mogelijk contact op.

 Velden met een * zijn verplicht.

Captcha is vereist

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Bij Vrijzinnig Limburg is er heel wat te beleven. Mis geen enkele boeiende lezing, toffe workshop, zinvolle gespreksgroep of inspirerende tentoonstelling.

Captcha is vereist