alle artikels
Maatschappelijk engagement
Rechten van de mens
Duurzaamheid
Rechtvaardige samenleving
Maatschappelijk engagement

Wat na corona? Een pleidooi om het roer om te gooien

Vrijzinnig Limburg
08.01.21

In zijn recentste boek ‘Wat na corona?’ houdt Bleri Lleshi een krachtig en inspirerend pleidooi om het roer om te gooien. Corona heeft immers een aantal problemen op scherp gezet. Maar de crisis maakt ook duidelijk dat de mens supersociaal, solidair en zorgzaam is. Hieruit vertrekkende gaat Lleshi op woensdag 16 september in gesprek met experten uit het veld Kristof Vervloesem (directeur Orelia Zorg NV, Vestiging WZC Katharinadal), Leen Schelfhout (Extinction Rebellion) en Musti Önlen (vzw Homie).

Pic by Fred Debrock

Pic by Fred Debrock

We staan op een kruispunt. Ofwel misbruiken machthebbers deze crisis. Ofwel grijpen wij dit moment om te kiezen voor positieve verandering naar een sociale, duurzame en rechtvaardige samenleving.

Bleri Lleshi

Normaal

In zijn boek stelt Lleshi de vraag: Wat na corona? Willen we echt terug naar het oude ‘normaal’ van besparen in de sociale zekerheid, de zorg en het onderwijs, en fiscaal pamperen van superrijken? Naar een wereld waar de mensen die de samenleving rechthouden géén helden zijn? “We staan op een kruispunt,” aldus Lleshi. “Ofwel misbruiken machthebbers deze crisis. Ofwel grijpen wij dit moment om te kiezen voor positieve verandering naar een sociale, duurzame en rechtvaardige samenleving.”

 

Geloof, hoop en liefde

Het geloof in die verandering put Bleri Lleshi uit zijn persoonlijke ervaringen. Al meer dan tien jaar doorkruist hij Vlaanderen om te spreken over hoop en liefde. Hij kent de verhalen van de mensen die het gehad hebben met de richting waarin onze samenleving aan het evolueren was, van de 94-jarige die vluchtelingen Nederlands leert tot de BV’s op de barricades voor het klimaat en het middenveld en de cultuursector met hun protest tegen de kaalslag van de Vlaamse regering.

 

Maatschappelijk engagement

Ook binnen de zeer diverse vrijzinnige humanistische gemeenschap zijn er mensen met deze overtuiging. Zij voelen de nood een sterker maatschappelijk engagement aan te gaan en steentje bij te dragen aan een mogelijke verandering. Deze gesprekken met Bleri Lleshi zijn hierbij een startpunt. “Als samenleving maken we een moeilijke periode door die zowel kansen als pijnpunten naar boven brengt,” zegt Jo Dirix, bestuurslid van Vrijzinnig Punt Hasselt en activist bij Bite Back. “Met dit en andere initiatieven willen we uitreiken naar verschillende sectoren en een divers publiek om samen vanuit een positieve houding verder te blikken. Hierbij houden we het kruispuntdenken in het achterhoofd: wat kunnen we van elkaar leren en wat zijn de knooppunten tussen de verschillende maatschappelijke problemen?”

 

Corona

“Onder corona-omstandigheden is het geen sinecure een activiteit te organiseren. Toch moeten we dit momentum grijpen om de juiste vragen te stellen,” aldus nog Jo Dirix. “We kunnen gelukkig onder de vleugels van De Serre terecht in de begijnhoftuin van Hasselt. Dit laat ons toe in een veilige setting een, naar omstandigheden, relatief groot publiek toe te laten. Gelukkig, want in een mum van tijd was de lezing volzet.” 

Activiteitenboekje

Ontvang GRATIS het maandelijks activiteitenboekje in je brievenbus of via e-mail.

Vraag jouw exemplaar aan
Activiteitenboekje

Heb je vragen over onze Wat na corona? Een pleidooi om het roer om te gooien? Neem dan contact met ons op.

Bedankt voor je bericht

We nemen zo snel mogelijk contact op.

 Velden met een * zijn verplicht.

Captcha is vereist

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Bij Vrijzinnig Limburg is er heel wat te beleven. Mis geen enkele boeiende lezing, toffe workshop, zinvolle gespreksgroep of inspirerende tentoonstelling.

Captcha is vereist