alle artikels
Levensvragen
Maatschappelijk engagement
(Zelf)zorg
#opinie
#humor
#relativering

Vroeger was alles beter - opiniestuk

Jana Peeters
20.09.23

Vroeger was alles beter. Nu ja het is te zeggen, vroeger hadden we het ook heel zwaar. Maar daar werd toen niet over geklaagd. Wij hebben het grotendeels overleefd, dus waarom zouden we het nu makkelijker moeten maken?

Je las deze week in de krant dat ouders de puzzel van de zomer maar moeilijk gelegd krijgen. Voltijds werken en opvang voorzien, het is een hele zoektocht. Maar weet je wat, in onze tijd was dat ook zwaar. Waarom zouden we daar nu wel begrip voor moeten hebben? Kinderen, daar kies je toch zelf voor.

Wanneer je kind zich niet wist te gedragen, moest er tenminste geen label opgeplakt worden. Gewoon een goede klets tegen de oren, dat noemden ze manieren. Daar hoorden soms wat tranen bij, maar wij hebben dat ook allemaal overleefd. En kijk hoe goed onze generatie het ervan af heeft gebracht.

Het was een tijd waarin we wisten wat echt belangrijk was. We stonden vooraan de barricade bij de feministische en seksuele revolutie. Geen onzin over Metoo of linkse woke. Toen we enkel thuis genderneutrale toiletten hadden en fictieve Disneyprinsessen geen hele natie beledigden met de verkeerde kleur, haar of schubben.

Maar toen ik het heugelijke nieuws over de terugkomst van de Droomfabriek zag, werd ik vele beetjes blij. Net als vroeger met Bart Peeters en de bijbehorende beertjes. Pure nostalgie! Maar ik wil het toch gezegd hebben: de wensen van deze generatie lijken misschien wel dezelfde, de kindjes van nu dromen toch niet meer zoals de kindjes in de jaren negentig. Ja, de tijden zijn echt veranderd.

Laten we onszelf niet voor de gek houden. Vroeger was niet alles beter. Hoe ontzettend mooi is het dat herinneringen gekoesterd worden. Maar wanneer de mooie en de minder mooie kanten van een periode over dezelfde kam worden gescheerd, is het misschien tijd om meer begrip te hebben voor wat anders kan. Geef ruimte aan de nieuwe generatie om hun weg te vinden. Ik beloof je dat wij binnen 20 jaar niet met de vinger zullen wijzen en zeggen: “vroeger wisten wij het écht allemaal beter”.

Heb je genoten van dit satirische stukje? Elke quote vond je afgelopen week terug in de Facebookreacties van De Morgen. Kuddo’s voor iedereen die zich aangesproken of beledigd voelt. 

Jana Peeters

 

"Wanneer de mooie en de minder mooie kanten van een periode over dezelfde kam worden gescheerd, is het misschien tijd om meer begrip te hebben voor wat anders kan."
Activiteitenboekje

Ontvang GRATIS het maandelijks activiteitenboekje in je brievenbus of via e-mail.

Vraag jouw exemplaar aan
Activiteitenboekje

Heb je vragen over onze Vroeger was alles beter - opiniestuk? Neem dan contact met ons op.

Bedankt voor je bericht

We nemen zo snel mogelijk contact op.

 Velden met een * zijn verplicht.

Captcha is vereist

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Bij Vrijzinnig Limburg is er heel wat te beleven. Mis geen enkele boeiende lezing, toffe workshop, zinvolle gespreksgroep of inspirerende tentoonstelling.

Captcha is vereist