alle artikels
Rechten van de mens
Gelijkwaardigheid
Maatschappelijk engagement
Internationale vrouwendag
8 maars
Feminisme

Vrijzinnig Limburg steunt Collecti.e.f 8 maars

Vrijzinnig Limburg
08.01.21

Seksisme en ongelijkheid is een dagelijks realiteit van vrouwen. Over heel de wereld spenderen vrouwen 12,5 miljard uur per dag tijd aan werkt dat niet betaald is. Dat gaat over poetsen, zorgen voor kinderen, helpen bij een buur, zorgen voor hun ouders ... Taken waarvoor niet iedereen het geld heeft om ze uit te besteden aan betaalde krachten. Er wordt verwacht dat vrouwen ze doen, omdát men vrouw is.

Dit beperkt vrouwen om deel te nemen aan politiek, opleidingen of betaalde jobs.

Vrouwen werken vaak in onderbetaalde jobs met onregelmatige uren, zoals de zorgsector, de distributie of de schoonmaakindustrie. Vaak jobs waar voltijds werk gewoon geen optie is. Daarnaast worden vrouwen vaak gediscrimineerd voor bepaalde jobs. De armoede onder vrouwen is door al die factoren, heel groot. Alleenstaande moeders worden het zwaarst getroffen.

De stereotypen waarmee vrouwen nog steeds worden geconfronteerd en hun minder sterke positie in onze samenleving, maken dat geweld op vrouwen en meisjes vaak voorkomt en weinig bestraft wordt. 1 op 3 vrouwen krijgt in haar leven te maken met seksueel, emotioneel of fysiek geweld.

💜Laten we respect en verandering eisen en samen de regels van het spel herschrijven. Laten we onze gebruikelijke rollen verlaten en samenkomen in de openbare ruimtes om onze stem te laten horen.
In solidariteit, elk met zijn eigen mogelijkheden, ervaring, eisen en verlangens, maken we van 8 maart én 9 maart 2020 een intense dag van strijd en bevrijding.

✊De eisen van het Collecti.e.f 8 maars zijn:

• Genoeg met de georganiseerde economische onzekerheid, die ons in deeltijdbanen houdt, in ondergewaardeerde banen, waardoor we arme en afhankelijke werknemers worden.
• Genoeg met de loonongelijkheid, late pensionering en berooide pensioenen.
• Genoeg met de ontoegankelijke, onvoldoende en ontoereikende uitkeringen.
• Genoeg met het gebrek aan toegankelijke crèches, tehuizen en opvang- en zorgfaciliteiten, die een collectieve verantwoordelijkheid uitsluitend op de schouders van vrouwen leggen.
• Genoeg ermee om alleen te zijn in het dagelijkse huishoudelijke werk en de zorg voor anderen.
• Genoeg ermee dat dit gratis of laagbetaalde werk, en de mentale belasting die ermee gepaard gaat, ons geen tijd voor onszelf laat.
• Genoeg met de racistische migratiepolitiek die ons bijzonder in gevaar brengt, ons opsluit, ons tot armoede veroordeelt en ons doodt.
• Genoeg ermee om overal gediscrimineerd te worden op basis van onze huidskleur, onze afkomst, ons inkomen, ons geslacht, onze seksuele geaardheid, onze overtuigingen...
• Genoeg met de seksistische stereotypen in onderwijs, cultuur, media en reclame die het beeld van de vrouw als object weerspiegelen en ons beperken tot specifieke en secundaire rollen.
• Genoeg ermee dat onze seksualiteit, onze relatie met het
moederschap, anticonceptie en abortus ons opgedwongen worden. Genoeg dat men zich met ons lichaam en ons leven bemoeit.
• Genoeg met medisch en gynaecologisch geweld en moeilijkheden bij de toegang tot de gezondheidszorg.
• Genoeg met fysiek en psychologisch geweld (huiselijk, seksueel, huwelijks-, huwelijks-, straat- en werkplaatspesten...).
• Genoeg met vrouwenmoord, vrouwen vermoorden omdat ze vrouwen zijn. Genoeg met de politieke en juridische medeplichtigheid van de daders.

Activiteitenboekje

Ontvang GRATIS het maandelijks activiteitenboekje in je brievenbus of via e-mail.

Vraag jouw exemplaar aan
Activiteitenboekje

Heb je vragen over onze Vrijzinnig Limburg steunt Collecti.e.f 8 maars? Neem dan contact met ons op.

Bedankt voor je bericht

We nemen zo snel mogelijk contact op.

 Velden met een * zijn verplicht.

Captcha is vereist

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Bij Vrijzinnig Limburg is er heel wat te beleven. Mis geen enkele boeiende lezing, toffe workshop, zinvolle gespreksgroep of inspirerende tentoonstelling.

Captcha is vereist