alle artikels
Verhalen
Corona
Mental health
Verbinding
Zorgbrief

Vrijzinnig Limburg in tijden van Corona

Vrijzinnig Limburg
08.01.21

De huizenvandeMens en ontmoetingscentra zijn vanaf 18 maart gesloten. Maar het is niet omdat onze deuren gesloten zijn dat we niet meer volop aan de slag zijn. Er wordt van huis uit gewerkt om de dienstverlening draaiende te houden. Dit wil ook zeggen dat je nog steeds elke werkdag tussen 9 en 17u bij ons terecht kan. Dit gebeurt nu wel wat anders: telefonisch, met een videogesprek, online chat of al mailend. Maar evengoed nog steeds diezelfde warme babbel of heldere uitleg. En natuurlijk blijven we in deze tijden ook initiatieven nemen om verbindingen te leggen en te werken aan ieders mentale gezondheid. Kijk even mee!

Wij zijn er voor jou

Wekenlang ‘in je kot’ blijven, het doet wat met een mens. Mensen zijn sociale wezens en hebben elkaar nodig. Voor een knuffel, om te praten, om samen dingen te doen. Dat is in deze coronatijden helemaal overhoop geraakt en kan erg verwarrend zijn. Uit onderzoek is gebleken dat er vandaag meer oproepen zijn bij Teleonthaal, en het coronavirus wordt vaker vermeld. De groep bellers is heel divers en breed, maar toch is het opvallend dat er meer alleenstaanden bellen met zorgen over mogelijke eenzaamheid, of willen de bellers hun stressgevoelens uiten.

Wie ben ik? Wat beteken ik voor anderen? Waarom moet mij dit overkomen? Wat is de zin van het leven? Het zijn allemaal existentiële vragen waar je als mens mee kan zitten. In normale omstandigheden kan je bij een huisvandeMens in je buurt terecht voor een (zingevend) gesprek. De huizen zijn door deze uitzonderlijke situatie gesloten, maar onze vrijzinnig humanistische consulenten zijn er -vanuit hun kot- voor jou om dit op een creatieve manier op te lossen. De vrijzinnig humanistische consulent gaat met jou in gesprek en helpt je zoeken naar antwoorden.

Heb je nood aan een gesprek? Contacteer een huisvandeMens in je buurt.  Je kan bij ons terecht vanaf 16 jaar, tijdens de kantooruren tussen 9u en 17u. Lees meer hier over de werking van een huisvandeMens.

Daarnaast blijven we bereikbaar en beschikbaar in geval van een overlijden of rouw. Onze vrijzinnig humanistische consulenten bieden een luisterend oor aan om net die mensen bij te staan die nu extra hard getroffen worden, ook in het weekend. Want verdriet zou je nooit alleen mogen dragen. 

Zorgbrief

Samen met vrijwilligers, tal van organisaties, kinderen en kleinkinderen schrijven de collega’s van de huizenvandeMens massaal zorgbrieven naar de woonzorgcentra in de buurt. Doe je mee?

Ouderen voelen zich zo al geïsoleerd van de maatschappij. Nu de deur op slot gaat, kan dit heel ongemakkelijk voor hun zijn. Wil je een hartje onder de riem steken? Zet je elke zondag even neer om iemand van de oudere generatie een mooie, handgeschreven brief te schrijven.

Hoe?
* Wees open.
Vertel hun wat je denkt. Wat er gebeurt met je vrienden of familie. Geef wat mee uit het dagelijkse leven. Gewone dingen, familiemomenten. Wrevel over een boekentas die slingert of je man die weer een sok mist. Wat zou jij aan je oma of opa vertellen?

* Je kan een persoonlijke brief schrijven aan een bekende, een familielid of iemand die je nooit ontmoet hebt. Wees jezelf. Of je antwoord wil, mag je zelf bepalen, stuur dan al dan niet een adres mee.

* Deponeer de brief in een woon-zorgcentrum in de buurt. Zet links bovenaan de envelop #zorgbrief

Vinnie de Vis Knuffel

Vinnie de Vis Knuffel bestaat al langer. Het idee is dat vrijwilligers visjes haken die later geschonken worden in woon-zorgcentra, meer bepaald voor mensen met dementie. Het haken kan gewoon thuis. Speciaal daarvoor worden er haakpakketjes samengesteld. Maar haken kan ook in groep. In Genk bestaat er al langer een haakcafé. Dat kan natuurlijk niet meer doorgaan. Dacht je? Jawel hoor, online wordt er vlijtig verder gehaakt.

Anderzijds - digitaal café voor vrijdenkers

In Vrijzinnig Limburg zijn er heel wat filocafé's actief. Moeten men in deze tijden op zijn filosofische honger blijven zitten? Uiteraard niet. Voor wie vroeger op fysieke wijze ging filosoferen, of wie altijd wel in is voor wat lees- en denkvoer is er nu een digitaal café op facebook. Je kan er elkaar inspireren, bevragen, of gewoon interessante artikels lezen en delen. 

Fit in je hoofd

Hou het ook mentaal gezond. Voor de mensen die geen luchtje kunnen scheppen, haalt huisvandeMens Tongeren graag buiten naar binnen. Dagelijks worden er op hun facebookpagina foto's geplaats die net dat doen: buiten binnen halen.

De jongerenconsulenten van de deMens.nu posten op Facebook deMens.nu en Instagram huisvandeMens elke dag om kwart na 11 tips and tricks voor jongeren om mentaal gezond te blijven onder de noemer MentalHealthOmKwartNaElf.

Is dat alles?

Nee hoor, ook op kleinere schaal blijven bestaande groepjes in contact met elkaar. Zo bezorgt de begeleidster van het Actuacafé de vaste deelnemers op regelmatige basis interessante artikels, komt de vaste kliek van Samen Lezen wekelijks even samen via videochat en wordt er ook via videochat gehaakt. 

Mis jij iets in onze werking? Of kunnen we jou op enige manier ondersteunen om in contact te blijven met anderen? Laat het ons weten!

Activiteitenboekje

Ontvang GRATIS het maandelijks activiteitenboekje in je brievenbus of via e-mail.

Vraag jouw exemplaar aan
Activiteitenboekje

Heb je vragen over onze Vrijzinnig Limburg in tijden van Corona? Neem dan contact met ons op.

Bedankt voor je bericht

We nemen zo snel mogelijk contact op.

 Velden met een * zijn verplicht.

Captcha is vereist

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Bij Vrijzinnig Limburg is er heel wat te beleven. Mis geen enkele boeiende lezing, toffe workshop, zinvolle gespreksgroep of inspirerende tentoonstelling.

Captcha is vereist