alle artikels
Rechten van de mens
Vrijheid
Denken
Levensbeschouwing
Rechten van de mens

Vrijheid en denken

Vrijzinnig Limburg
08.01.21

Iedereen heeft recht op vrijheid van denken, geweten en levensbeschouwing. Je kan met andere woorden zelf kiezen wat je overtuiging is en hoe je in het leven wil staan. Deze vrijheid is vastgesteld in de Universele Rechten van de Rechten van de mens. Het lijkt misschien heel vanzelfsprekend, maar het is een recht dat nog steeds moet worden verdedigd.

In Europa wordt dit verdrag kracht bijgezet door het Freedom of Thought report. Dit verslag brengt ieder jaar de situatie van niet gelovigen in kaart. Op veel plaatsen in de wereld is het immers niet evident om ongelovig te zijn. Niet geloven wordt de dag van vandaag nog steeds gesanctioneerd met uitsluiting, sociaal isolement of vervolging. In maar liefst 13 landen waaronder Saudi-Arabië, Pakistan, de Malediven en Maleisië staat hier nog steeds een doodstraf op. Wie zich hier schuldig maakt aan blasfemie of godslastering riskeert een gevangenisstraf of erger. Toch maakt de groep van mensen die niet religieus zijn 16% uit van de wereldbevolking. In Europa gaat dit zelfs over de meerderheid. 

 

Door het documenteren van de schending van deze mensenrechten wil men ijveren voor een wereldwijd bewustzijn. Het rapport rangschikt ieder jaar alle landen ter wereld afgaand op de manier waarop zij omgaan met niet-gelovigen. Goed nieuws! Als atheïst of vrijdenker ben je nergens beter dan in België. Dat wil zeggen dat je in ons land over het algemeen niet gediscrimineerd wordt op basis van je overtuiging en indien dit toch het geval is, je hiervoor bescherming krijgt. Daarnaast kan je terecht bij seculiere organisaties en is er een vrijzinnig humanistische dienstverlening zoals dat van deMens.nu. We blijven ons iedere dag inzetten voor een samenleving die open staat voor uiteenlopende opvattingen met respect voor vrijheid van meningsuiting, zelfbeschikking en de scheiding van kerk en staat.

Everyone has the right to freedom of thought, conscience and religion; this right includes freedom to change his religion or belief, and freedom, either alone or in community with others and in public or private, to manifest his religion or belief in teaching, practice, worship and observance.

(artikel 9 van de UVRM)
Activiteitenboekje

Ontvang GRATIS het maandelijks activiteitenboekje in je brievenbus of via e-mail.

Vraag jouw exemplaar aan
Activiteitenboekje

Heb je vragen over onze Vrijheid en denken? Neem dan contact met ons op.

Bedankt voor je bericht

We nemen zo snel mogelijk contact op.

 Velden met een * zijn verplicht.

Captcha is vereist

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Bij Vrijzinnig Limburg is er heel wat te beleven. Mis geen enkele boeiende lezing, toffe workshop, zinvolle gespreksgroep of inspirerende tentoonstelling.

Captcha is vereist