alle artikels
Levensvragen
Verhalen
Vrijwiligers

Vrijzinnig Limburg
04.05.22

Ligo, Vrijzinnig Punt Hasselt, huisvandeMens en de Fietsbibliotheek Op Wielekes gaan bij hun wijkbewoners en -bezoekers op zoek naar straffe, gezellige, beklijvende, inspirerende en rakende verhalen. De verhalen kunnen als levend boek uitgeleend worden op enkele eventdagen. Voor het aanleveren, sprokkelen en optekenen van de verhalen kunnen we rekenen op veel lieve vrijwilligers, bewoners en organisaties.

Katrien, waar engagement een levenskunst is

“Ik volgde in 1974 vanuit het landelijke Hoeselt mijn man naar het toen nog landelijke Catharinawijk in de stad Hasselt. Ik werd de vaste telefoniste voor zijn huisartspraktijk, in een tijd toen gsm nog een onbekend drie-letterwoord was. 

Toen onze kinderen groot genoeg waren en de praktijk enkel nog op afspraak werkte, volgde ik een opleiding tot stadsgids. Op het wijkfeest van Tournée Locale kan ik jullie met veel plezier door de wijk gidsen. Op woensdagnamiddag ben en blijf ik vaste babysit voor de kleinkinderen. 

Twintig jaar geleden kwam ik, via de praktijk van mijn man, bij de organisatie Sint-Vincentius van de Catharina terecht. Mijn maatschappelijk engagement was me immers van kindsbeen meegegeven, met een sociaal assistent als vader en een mama in het onderwijs.

Deze stichting helpt de minderbegoeden in de directe omgeving. Onze plaatselijke afdeling beschikte aanvankelijk over een garage. Toen die wegviel, heeft de werking uiteindelijk een vrije ruimte in de kerk ‘afgedwongen’. Maar het was niet simpel. De stijgende hulpvraag én het ontbreken van verlichting in het kerklokaal én de afschaffing van de plaatselijke bib én een lichte chantage overtuigde de stad van de noodzaak om ons een gedeelte van het biblokaal te geven.

Immers, zesenveertig families in de wijk rekenen op de maandelijkse voedselpakketten. Het Sociaal Huis (vroeger OCMW) kent de nood van deze families, en verwijst hen door naar Sint-Vincentius. De vrijwilligers van de vereniging krijgen hulp van een bestelwagen met chauffeur van de stad. We vullen zo de rekken met voorraden uit de centrale Voedselbank en Depot Margo. De plaatselijke Delhaize vult onze diepvries met einde-datum producten. Die zijn nog prima voor consumptie, maar niet voor de verkoop. 

Sinds kort is het hoofdzakelijk vrouwelijk team aangevuld met mijn echtgenoot en ook die van mijn vriendin, medebestuurder. De heren zijn een welkome logistieke bijstand bij het sjouwen en verplaatsen.

 

Ik wandel en fiets graag, ik speel nog tennis en ben zelfs ingewijd in de geheimen van padel. 

Als verantwoordelijke van de Limburgse Zilveren Passer, organiseer ik mee culturele uitstappen voor vrouwen. Dan is er ook nog mijn engagement in het Virga-comité, mijn inzet in het vaccinatie-centrum, mijn taak als vrijwilliger bij Bib aan huis. Tja, mijn sociaal bewustzijn houdt me aan de gang.

Ik ben ook een enthousiaste bezoeker van het Hasseltse cultuuraanbod. Het nieuwe Kunstuur in het oude stadhuis heeft mijn hart gewonnen. Kom zelf maar eens kijken!

 

Als je mij vraagt wat mijn droom is, antwoord ik, kort en krachtig: ‘Gezond leven, helder van geest. Helpen waar nood is.’ Meer hoeft dat niet te zijn."

Gezond leven, helder van geest. Helpen waar nood is. Meer hoeft dat niet te zijn.

Verhaal opgetekend door: Hendrik Geurts

Foto: Dany Lousbergh

Hendrik Geurts

Hendrik Geurts

Kiewitenaar, Hasselaar, Eisdenaar, Zonhovenaar, Limburger, Vlaming, Belg, Europeaan, Afrikaan, Sloveen, Wereldenaar en zoveel meer in hart en ziel.

Op rust én onrustig

Leest, schrijft, fietst, wandelt, luistert, praat, geniet en zoveel meer in willekeurige wanorde.

"Onvermoeibaar en energiek, zo maakt Katrien met Sint-Vincentius, in de luwte, mensen gelukkig, door te voldoen aan de basisbehoefte, eten.

Waar hulp nodig is, geldt immers: geen woorden, maar daden!"

MEER?

Lees alle verhalen van Verhalenoogst
Activiteitenboekje

Ontvang GRATIS het maandelijks activiteitenboekje in je brievenbus of via e-mail.

Vraag jouw exemplaar aan
Activiteitenboekje

Heb je vragen over onze Verhalenoogst: Katrien? Neem dan contact met ons op.

Bedankt voor je bericht

We nemen zo snel mogelijk contact op.

 Velden met een * zijn verplicht.

Captcha is vereist

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Bij Vrijzinnig Limburg is er heel wat te beleven. Mis geen enkele boeiende lezing, toffe workshop, zinvolle gespreksgroep of inspirerende tentoonstelling.

Captcha is vereist