alle artikels
Levensvragen
Verhalen
Vrijwiligers

Vrijzinnig Limburg
03.05.22

Ligo, Vrijzinnig Punt Hasselt, huisvandeMens en de Fietsbibliotheek Op Wielekes gaan bij hun wijkbewoners en -bezoekers op zoek naar straffe, gezellige, beklijvende, inspirerende en rakende verhalen. De verhalen kunnen als levend boek uitgeleend worden op enkele eventdagen. Voor het aanleveren, sprokkelen en optekenen van de verhalen kunnen we rekenen op veel lieve vrijwilligers, bewoners en organisaties.

Gerard: word jij ook een zinkrijger?

 

 

“Ik werd vlak na de tweede wereldoorlog geboren in de schaduw van de Houthalense Bellefleurs. Mijn eerste kennismaking met Katarina was op internaat op het Hasseltse college. Vanuit een hoger klaslokaal keek ik uit op een vlakte, met hier en daar koeien in een weide. Het ziekenhuis moest immers nog gebouwd. Ik leerde er op een 18-jarigenfeestje mijn eerste lief kennen, later mijn eerste vrouw.

Als professionele begeleider voert mijn werk me meerdere malen terug naar Katarina. In de jaren '77-'85 is er hier een tussenhuis van Sopeh. Dat is gericht op een warme opvang van jongeren uit een moeilijke thuissituatie. Het is een eerste burgerinitiatief, los van de klassieke caritatieve instellingen. 

Later volgt Elkeen, een gelijkaardig initiatief, dat vanuit Lommel mede op mijn initiatief, een afdeling in Katarina zal beginnen. De naam van mijn kersverse dochter Elke is een inspiratie.

Mijn engagement is na mijn pensioen nooit stilgevallen. Zo is er Goei Wei in Houthalen waar ik met mijn vrouw Trudie en andere vrijwilligers de weg naar verbinding toepas.

Tijdens de Warmste Week van 2018 hoor ik voor de eerste keer over TEJO, (Therapie voor Jongeren). Dat is een initiatief naar mijn hart. Het is weer gegroeid uit een burgerinitiatief, wars van bestaande structuren, vanuit de basis. Het is gericht op acute psychische noden voor jongeren.

Jeugdzorg is immers steeds de rode draad geweest, als KSA-verantwoordelijke Limburg, directeur van St-Oda. In januari 2020 start uiteindelijk het eerste formele overleg rond TEJO Limburg. Ondanks de pandemie wordt via (online) overleg en contacten gewerkt aan concrete plannen. Financiële steun van de Hasseltse Lions club en contacten met het stadsbestuur brengen de eerste TEJO Limburg in Katarina! We vinden een stek op de Oude Luikerbaan 10. De warme, toegankelijke buurt verwelkomt de organisatie vanaf dag één met open armen. 

 

Na een jaar hebben we al 151 begeleidingen op de teller. De vraag naar hulp is groot. Maar we kunnen rekenen op veel professioneel opgeleide vrijwilligers. We mikken op korte begeleidingen die gericht zijn op een oplossing. Die zoeken we bij de jongere zelf of als dat nodig is, zorgen we voor een goede doorverwijzing. 

TEJO werkt als één team en dat is van groot belangrijk om de organisatie te verstevigen. We overleggen weel en breiden ons team uit met vrijwilligers-medewerkers, bijvoorbeeld onthaalmedewerkers maar ook professionele therapeuten. Bij deze alvast een warme oproep: in deze bezielende organisatie zijn we steeds op zoek naar medewerkers!

 

Mijn wensdroom? ‘Gelukkig sterven!’ 

Maar in afwachting werk ik al jaren, tussen de andere activiteiten door, aan een project, een manier om mensen uit te nodigen voor wat ik noem ‘Aandacht voor zinkrijgerschap’. Er is immers veel tekort aan bewust zin krijgen in het leven bij jongeren. We kunnen jongeren door ERVARING... leren veerkrachtig te zijn. “

Gerard en de medewerkers nodigen graag uit op het eerste TEJO-Limburg feest, vrijdag 13 (info.hasselt@tejo.be) & zaterdag 14 mei (info@hetmuziekstation.be) in het park achter het TEJO-huis en zondag 15 mei in de oude gevangenis ism Lions club Hasselt om 11.30u voor een benefietconcert met Jef Neve! 

Tot dan?"

 

Meer info over TEJO op tejo.be

 

Tejo is gegroeid uit een burgerinitiatief, wars van bestaande structuren, vanuit de basis en de vraag naar hulp is groot.

Verhaal opgetekend door: Hendrik Geurts

Foto: Dany Lousbergh

Hendrik Geurts

Hendrik Geurts

Kiewitenaar, Hasselaar, Eisdenaar, Zonhovenaar, Limburger, Vlaming, Belg, Europeaan, Afrikaan, Sloveen, Wereldenaar en zoveel meer in hart en ziel.

Op rust én onrustig

Leest, schrijft, fietst, wandelt, luistert, praat, geniet en zoveel meer in willekeurige wanorde.

"Onvermoeibaar en doorleefd engagement, dat is Gerard. Hij nodigt uit én bezielt. En maakt je absolute fan van Tejo."

MEER?

Lees alle verhalen van Verhalenoogst
Activiteitenboekje

Ontvang GRATIS het maandelijks activiteitenboekje in je brievenbus of via e-mail.

Vraag jouw exemplaar aan
Activiteitenboekje

Heb je vragen over onze Verhalenoogst: Gerard? Neem dan contact met ons op.

Bedankt voor je bericht

We nemen zo snel mogelijk contact op.

 Velden met een * zijn verplicht.

Captcha is vereist

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Bij Vrijzinnig Limburg is er heel wat te beleven. Mis geen enkele boeiende lezing, toffe workshop, zinvolle gespreksgroep of inspirerende tentoonstelling.

Captcha is vereist