alle artikels
Levensvragen
Verhalen
Vrijwiligers

Vrijzinnig Limburg
27.04.22

Ligo, Vrijzinnig Punt Hasselt, huisvandeMens en de Fietsbibliotheek Op Wielekes gaan bij hun wijkbewoners en -bezoekers op zoek naar straffe, gezellige, beklijvende, inspirerende en rakende verhalen. De verhalen kunnen als levend boek uitgeleend worden op enkele eventdagen. Voor het aanleveren, sprokkelen en optekenen van de verhalen kunnen we rekenen op veel lieve vrijwilligers, bewoners en organisaties.

Colette, de motor van Assjette

 

“Mijn roots liggen in de Beek. Mijn opa bracht ooit zijn succesvolle autoverkoop uit Congo naar Hasselt, Garage Michel. Daar, aan de kanaalkom, groei ik op. Mijn tante nonneke adviseert om in het onderwijs te gaan, het wordt bijzonder onderwijs. Eens ik op eigen benen sta, vestig ik me in Catharina, waar ik met man en drie dochters thuis kom, in het huis van mijn grootvader.

In het bijzonder onderwijs groeit, via bijscholingen en ervaring, mijn bijzondere aandacht voor jongeren met autisme. Ik specialiseer me in de geëigende aanpak voor trajecten voor de jongeren tussen scholen, tussen school en werk.

Samen met een gelijkgestemde collega groeit het besef dat het schoolsysteem niet altijd voldoende naschoolse opvolging toelaat.

We richten samen Assjette op. Assjette staat dan ook voor ASS (autisme spectrum stoornis), J (ob), assiette, verbeeld door een bord, een bord vol mogelijkheden voor mensen met autisme.

We combineren als vrijwilligers een job met ons engagement. We tekenen een traject op maat uit voor autistische mensen, tussen school en zinvolle activiteiten, zoals werk. Onze opstartactiviteiten, aanbieden van koekjes en soep, worden bepaald door onze eerste autistische cliënten, een kok en bakker.

In de keuken krijgen we inzicht in de competenties en vaardigheden van onze cliënten, en dit als opstap naar de volgende (werk)fase. Vandaag werken deze producten mee aan de naambekendheid van Assjette. 

Door het groeiende succes en vraag, gaan we op zoek naar een gebouw. In de Toekomststraat vinden we een geschikt huis, centraal genoeg voor de doelgroep en er is ruimte voor uitbreiding. In ruil voor zelfverbouwing moeten we het eerste jaar geen huur betalen. De Vrienden van Assjette zorgen, in ruil voor dankbaarheid en naamsvermelding, voor de nodige materialen en werk. Stilaan groeit het huis ook in verschillende trajectmogelijkheden, naast een naaiatelier, samenwerking met 37 Graden, de Kids.

Zelfbedruipend zijn, want dat is het doel, is nog niet mogelijk. Subsidies en betalende samenwerkingen maken een minimum aan vast personeel mogelijk. Mijn collega heeft, omwille van haar jonge kinderen, onderweg moeten kiezen voor meer bestaanszekerheid en zij heeft een stap terug gezet. Ikzelf combineer de leiding van Assjette met een lectorschap op de UCLL.

De inbedding in de straat en de Katarinawijk is vanaf dag 1 een schot in de roos.  Kleine catering voor plaatselijke organisaties verschaffen de autistische gasten een uniek leertraject om te groeien in verantwoordelijkheid krijgen. Tegelijk krijgt de begeleiding een bijzondere inkijk in de mogelijkheden van de cliënten.

Assjette is een verhaal van bruggen bouwen tussen vooroordelen en inzicht, veralgemeningen en oogopeners over autisme. 

Mijn droom? Assjette is daar al een groot deel van, maar ik zou heel graag reizen naar Zuid-Afrika, als eerste kennismaking met Afrika. Zo zou ik me verbonden voelen met mijn grootvader. En op korte termijn droom ik van de ultieme zelfzorg: ‘zelf-tijd leren maken’, om terug aan te kunnen knopen met een oude liefde, boeken lezen. Boekentips zijn welkom.

Oja, als je zin hebt? Mag ik de uiensoep en de erwtensoep aanraden?”

Assjette is een verhaal van bruggen bouwen tussen vooroordelen en inzicht, veralgemeningen en oogopeners.

Verhaal opgetekend door: Hendrik Geurts

Foto: Dany Lousbergh

Hendrik Geurts

Hendrik Geurts

Kiewitenaar, Hasselaar, Eisdenaar, Zonhovenaar, Limburger, Vlaming, Belg, Europeaan, Afrikaan, Sloveen, Wereldenaar en zoveel meer in hart en ziel.

Op rust én onrustig

Leest, schrijft, fietst, wandelt, luistert, praat, geniet en zoveel meer in willekeurige wanorde.

"Binnenkomen bij Colette en Assjette is thuiskomen. Je weet wel, koffie, openheid en, voor je het weet, zijn er uren voorbijgegaan. Colette bewijst dat engagement én goed mensenmanagement een sleutel is voor de sociale sector.

Of, hoe goede ondernemers-genen ook thuiskomen in de zachte sector."

MEER?

Lees alle verhalen van Verhalenoogst
Activiteitenboekje

Ontvang GRATIS het maandelijks activiteitenboekje in je brievenbus of via e-mail.

Vraag jouw exemplaar aan
Activiteitenboekje

Heb je vragen over onze Verhalenoogst: Colette? Neem dan contact met ons op.

Bedankt voor je bericht

We nemen zo snel mogelijk contact op.

 Velden met een * zijn verplicht.

Captcha is vereist

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Bij Vrijzinnig Limburg is er heel wat te beleven. Mis geen enkele boeiende lezing, toffe workshop, zinvolle gespreksgroep of inspirerende tentoonstelling.

Captcha is vereist