Mensen achter de tralies, ze zijn net hetzelfde als wij: met ups en downs, zorgen en verwachtingen, liefde en pijn. Dat ieder zijn eigen verhaal heeft, is duidelijk voelbaar tijdens de filogroepen in de gevangenis van Hasselt. Iedere drie maanden komt een groepje samen om van gedachten uit te wisselen. Op tafel liggen verschillende onderwerpen over het leven binnen en buiten de gevangenis. Gedetineerden, vrijwilligers of consulenten,... iedereen is een gelijkwaardige deelnemer aan het gesprek. Hoe gaat het eraan toe? Dat ontdek je hier in het (geanonimiseerde) sfeerverslag.
We hebben aan de gevangenispoort afgesproken om 17u, zodat we om 18u kunnen beginnen. We rekenen op een uurtje om de veiligheidscontroles te passeren en ons lokaal klaar te zetten. "We" dat zijn Davy, Peter, Ina, Marta, Germaine, Heidi en Charlotte. Sinds een jaar of zo komen wij op regelmatige basis een filosofisch kringgesprek doen met een groepje gedetineerden in de Hasseltse gevangenis. Charlotte is het nieuwste lid van onze begeleidingsploeg en vandaag komt ze voor de eerste keer mee.
Zoals vorige keren hebben we ook de bijeenkomst van vanavond voorbereid. Als thema kozen we "Vergeving". We gaan voor een niet al te zware begeleiding en zullen ruimte laten om af te dwalen, maar ook weer niet te veel. Van vorige keren onthouden we immers dat het al snel over het dagelijkse leven achter tralies gaat...
Na diverse gangen, hekken en poorten te zijn gepasseerd, komen we aan in ons lokaal. Ina heeft zelfgebakken wafels meegenomen, dus dat gaat smaken. Ze vertelt dat we minstens een vijftal deelnemers mogen verwachten: Jan, Michael, Jaak, Erik en Petra. Zij waren er de vorige keren ook bij. Ina heeft onze activiteit in haar functie van moreel consulent van de Stuurgroep Morele Bijstand ook nog eens opnieuw bekend gemaakt bij haar cliënten en sommigen hadden best enthousiast gereageerd. We zijn dus benieuwd naar de opkomst.
Na een tijdje komen de deelnemers het lokaal binnen en nemen plaats in de stoelen, die we in een kring opgesteld hebben. Ze lijken er zin in te hebben. Vooral Jan is erg spraakzaam en wil meteen beginnen.
We beginnen met een voorstellingsronde, want wij begeleiders zijn niet de enigen die een nieuw gezicht meebrachten... er zijn ook twee nieuwe deelnemers: Amir en Svetlana. Na kennis gemaakt te hebben, worden een aantal regels voor tijdens het kringgesprek overlopen. We spreken bvb. af elkaar te laten uitspreken, om bij het thema te blijven, om respect te hebben voor elkaar... kortom: de gebruikelijke regels in elk gesprek. Maar er zijn ook een aantal afspraken specifiek voor deze context. Zo wordt nog eens herhaald dat we het niet zullen hebben over de reden waarom men hier zit.
Na de formaliteiten gaan we over tot het eigenlijke gesprek. We presenteren een definitie van vergeving: "Vergeving is dat wat je werd aangedaan, achter je kunnen laten". Een simpele, maar krachtige definitie. We vragen aan de deelnemers of ze de definitie begrijpen en of ze het ermee eens zijn. Dat is niet altijd het geval, maar toch komen een aantal "concepten" bij iedereen terug: het gaat bvb. over het verleden, maar ook over de toekomst. En het gaat over relaties. Bij de vraag of die relatie na vergeving volledig hersteld moet zijn, blijven we wat langer stilstaan, want daar zijn de meningen meer verdeeld. Af en toe wijken we af, maar dan leiden we het gesprek terug naar het thema.
Ina heeft een uitgeschreven casus meegenomen en leest die voor. De tekst gaat over een koppel, waarvan de man in de gevangenis belandt. Zijn vrouw bezoekt hem daar nog, maar het valt haar zwaar. Ze wikt en weegt hun relatie en geraakt er niet uit of ze hem moet vergeven. We leggen dit dilemma voor aan de deelnemers. De antwoorden zijn vaak genuanceerd en doordacht. Opnieuw worden bepaalde aspecten dieper behandeld, zoals de plaats van de maatschappij in dit verhaal: moet ook die de man vergeven of is vergeving enkel iets tussen mensen onderling? De sfeer zit goed en de tijd vliegt voorbij.
Na een tweetal uren ronden we het filogesprek af en vragen om eens na te denken over onderwerpen voor onze volgende bijeenkomst. Deze is vlak voor de eindejaarsfeesten gepland. We nemen afscheid van de deelnemers en verlaten de gevangenis. Aan de poorten spreken we een moment af om de bijeenkomst van vandaag te evalueren en de volgende voor te bereiden. Het was een interessante avond...
Davy Vanloffeld, vrijzinnig humanistisch consulent
Zoals vorige keren hebben we ook de bijeenkomst van vanavond voorbereid. Als thema kozen we "Vergeving". "Vergeving is dat wat je werd aangedaan, achter je kunnen laten" Een simpele, maar krachtige definitie. We vragen aan de deelnemers of ze de definitie begrijpen en of ze het ermee eens zijn.
We nemen zo snel mogelijk contact op.
Je kan ons ook bereiken via 011/210654 of via hasselt@demens.nu