De mensenrechten zijn voor een vrijzinnig humanist een moreel kompas. Sterre, een gedreven stagiaire van huisvandeMens Sint-Truiden laat binnen dat kader haar mening over discriminatie op u los.
Discriminatie is een hardnekkig probleem dat helaas nog steeds in onze samenleving voorkomt. Het treft mensen van verschillende achtergronden, zoals ras, etniciteit, geslacht, religie, leeftijd, handicap en seksuele geaardheid. Het kan zich op verschillende manieren manifesteren, waaronder ongelijke behandeling op de werkvloer, uitsluiting van openbare voorzieningen, pesten op school en racistische opmerkingen op straat. Discriminatie is niet alleen verkeerd, maar het is ook in strijd met de fundamentele mensenrechten.
Op 21 maart vieren we de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie. Het is een dag waarop we onze solidariteit met slachtoffers van discriminatie tonen en ons engagement voor gelijkheid en mensenrechten bevestigen. Het is een gelegenheid om de aandacht te vestigen op discriminatie en om samen te werken aan een meer inclusieve en rechtvaardige samenleving.
Helaas blijft discriminatie nog steeds een veelvoorkomend probleem in België. In 2021 kreeg Unia, een organisatie die discriminatie bestrijdt en gelijke kansen bevordert, 10 610 meldingen voor vermoedelijke feiten van discriminatie. Dit cijfer vertegenwoordigt een stijging van 12% ten opzichte van het voorgaande jaar en laat zien dat het probleem alleen maar erger wordt. Unia biedt slachtoffers van discriminatie ondersteuning en advies en werkt samen met de overheid en het maatschappelijk middenveld om discriminatie te bestrijden.
Er zijn verschillende redenen waarom discriminatie blijft bestaan. Vaak is het een gevolg van diepgewortelde vooroordelen en stereotypen die in de samenleving heersen. Discriminatie kan ook het gevolg zijn van institutionele praktijken die onbedoeld ongelijke behandeling in stand houden, zoals het gebrek aan diversiteit in bedrijven en overheidsinstellingen. Daarnaast speelt de media ook een belangrijke rol in het creëren en bestendigen van stereotypen en vooroordelen.
Het is belangrijk dat we blijven werken aan het bestrijden van discriminatie en het bevorderen van gelijke kansen voor iedereen. We moeten ons inzetten om vooroordelen en stereotypen uit te roeien en institutionele praktijken te hervormen om gelijke behandeling te garanderen. Het is ook belangrijk om op te staan tegen discriminatie en slachtoffers van discriminatie te ondersteunen en te verdedigen.
Discriminatie is dus een hardnekkig probleem dat nog steeds onze samenleving teistert. Niet alleen op de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie, maar op alle dagen moeten we ons blijven inzetten voor gelijkheid en mensenrechten. Het is belangrijk om samen te werken om discriminatie te bestrijden en te zorgen voor een meer inclusieve en rechtvaardige samenleving voor iedereen. We moeten ons blijven engageren voor een wereld zonder discriminatie en voor gelijke kansen voor alle mensen.
We benadrukken graag in de lijn van de woorden van Sterre dat het Vlaams mensenrechteninstituut van start gaat. Vlaams minister Bart Somers: “Mensenrechten zijn fundamenteel en universeel. Ze moeten voor elke burger beschermd worden".
Vlaams mensenrechteninstituutWe nemen zo snel mogelijk contact op.
Je kan ons ook bereiken via 011/210654 of via hasselt@demens.nu