alle artikels
Rechten van de mens
Amnesty International
Schrijf ze vrij
Schrijfmarathon

Schrijfmarathon Amnesty International

Vrijzinnig Limburg
08.01.21

JOUW BRIEF KAN LEVENS VERANDEREN Dat is het uitgangspunt van de wereldwijde Schrijfmarathon van Amnesty International. Ieder jaar in december schrijven we een maand lang miljoenen brieven en kaartjes voor 10 mensen in nood. Met slechts één doel voor ogen: hun leven veranderen.

De jaarlijkse Schrijfmarathon van Amnesty International werd feestelijk op gang getrokken met een geslaagd startevenement in Antwerpen. Op twaalf uur tijd werden maar liefst 3720 brieven en kaartjes geschreven voor mensen van wie de mensenrechten geschonden worden. De campagne loopt nog tot 31 december. Over heel de wereld worden de komende weken weer miljoenen brieven geschreven.

De impact van al deze brieven is indrukwekkend. Gemiddeld levert één op vier van Amnesty’s schrijfacties resultaat op: een onschuldige gevangene wordt vrijgelaten, folterpraktijken worden stopgezet, gebrekkige wetgeving wordt aangepast of een belaagde mensenrechtenactivist krijgt bescherming

Moses Akatugba is één van die mensen die de kracht van de campagne beleefd heeft. Als 16-jarige werd hij gearresteerd, zwaar gefolterd en na acht jaar cel ter dood veroordeeld omdat hij enkele gsm’s zou gestolen hebben. Tijdens Amnesty’s Schrijfmarathon van 2014 vertrokken er honderdduizenden brieven vanuit alle hoeken van de wereld naar de Nigeriaanse machthebbers. Kort nadien kreeg Moses gratie.

“Vandaag kwam Moses in Antwerpen getuigen over de nachtmerrie die hij beleefde, maar hij benadrukte hoeveel moed hij geput heeft uit de vele duizenden brieven die voor hem geschreven zijn,” zegt Lore Van Welden.

Elk jaar in december schrijven mensen in de hele wereld miljoenen brieven, e-mails en tweets naar ministers, presidenten en andere machthebbers om mensenrechtenschendingen een halt toe te roepen. Daarnaast worden er ook miljoenen solidariteitskaartjes geschreven naar de mensen van wie de rechten niet gerespecteerd worden.

De Schrijfmarathon van Amnesty International is ’s werelds grootste mensenrechtencampagne en loopt nog tot en met 31 december. Amnesty-activisten en sympathisanten organiseren de komende maand grote en kleine schrijfmarathons over heel Vlaanderen. Iedereen kan een marathon organiseren: daarvoor zijn handige actiepakketten verkrijgbaar via www.schrijfmarathon.be

Ook in een huisvandeMens of Vrijzinnig Ontmoetingscentrum kan je terecht om een brief te schrijven.

Schrijf ze vrij!

Ook jij kan mee doen! Kom langs in een huisvandeMens of Vrijzinnig Ontmoetingscentrum, schrijf online of bestel een schrijfpakket. 

Amnesty international Schrijf mee
Activiteitenboekje

Ontvang GRATIS het maandelijks activiteitenboekje in je brievenbus of via e-mail.

Vraag jouw exemplaar aan
Activiteitenboekje

Heb je vragen over onze Schrijfmarathon Amnesty International? Neem dan contact met ons op.

Bedankt voor je bericht

We nemen zo snel mogelijk contact op.

 Velden met een * zijn verplicht.

Captcha is vereist

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Bij Vrijzinnig Limburg is er heel wat te beleven. Mis geen enkele boeiende lezing, toffe workshop, zinvolle gespreksgroep of inspirerende tentoonstelling.

Captcha is vereist