alle artikels
KLIMAAT
ECOLOGIE
MILIEU

Samen voor het klimaat!

Mei Plasticvrij en de Dag van het Milieu zijn alweer een tijdje verstreken. Misschien wil dat in jouw geval zeggen dat het gebruik van minder (plastic) afval wat op de achtergrond is geraakt, maar misschien ook niet. Hoe dan ook wandelen we op 10 oktober mee met Back to the climate. Goesting om mee te wandelen? Yes! Ben je niet zo'n wandelaar, heb je geen tijd of is het een te lange afstand...? Ontdek wat Katrien, Sigrid, Ine & Jan zoal doen om hun steentje bij te dragen en wie weet doe je wel wat inspiratie op!

Back To The Climate 

Tik. Tak. De klok tikt. De opwarming van de aarde is niet langer een ver van ons bed show. Het raakt ons nu allemaal. Hier in België, waar extreme weersomstandigheden toenemen. En dat geldt nog meer voor de landen in het Zuiden, die te kampen hebben met dramatische droogteperioden of verwoestende branden. Tik. Tak. Er is geen tijd meer voor uitstel. Laten we op 10 oktober in actie komen voor de klimaatcrisis. Er is nog tijd om de loop van de geschiedenis te veranderen.

Afspraak: zondag 10 oktober 2021 om 13u00 aan Brussel Noord 
Later zullen we aan de volgende generaties zeggen dat we op de afspraak van de geschiedenis waren. Dat we met tienduizenden op straat kwamen om krachtige acties van onze politici te eisen.
De voorbije maanden deed de coronacrisis ons beseffen dat een diepgaande transformatie mogelijk is. Deze verandering is nodig. Nu al zijn er miljoenen mensen die de zware gevolgen van de opwarming van de aarde voelen: droogte, overstromingen, extreem weer, weinig voedsel … Natuurlijke evenwichten worden verstoord en het welzijn van mens wordt beïnvloed door de extreme gebeurtenissen. De grootste groep slachtoffers komt uit kwetsbare landen die niet verantwoordelijk zijn voor de uitstoot van CO₂.
Klimaatwetenschappers hebben een duidelijke boodschap: het is nog mogelijk om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5°C maar dan moeten we nu handelen. Daarom schieten we in weer in actie en laten we van ons horen. De straffe klimaatacties van de voorbije jaren plaatsten de klimaatcrisis hoog op de politieke agenda. Nu breekt de tijd aan voor politici om hun beloftes om te zetten in ambitieuze daden.
Aan de vooravond van een belangrijke Europese top en de grote klimaattop in Glasgow willen wij een krachtig signaal geven. Dit is het kantelpunt: laten we alles bij het oude of kiezen we voor een wereld die solidair, duurzaam en eerlijk is?
Wij vragen ambitieuze, solidaire en coherente maatregelen voor het klimaat. Wij roepen op om werk te maken van een Belgische Green New Deal.
Kruis daarom zondag 10 oktober, om 13u aan Brussel Noord, aan in je agenda. Wij gaan #BackToTheClimate met een grote klimaatmars in Brussel. Na anderhalf jaar in ons kot, schieten wij daarom weer in actie. Dit is het moment! Meer informatie via Back To The Climate
Ook thuis kan je je inzetten!
Ontdek hieronder wat Katrien, Sigrid, Ine & Jan doen of lees er meer over.
Katrien met hervulbare verpakkingen

Katrien met hervulbare verpakkingen

Sigrid met duurzaam spelmateriaal

Sigrid met duurzaam spelmateriaal

Vrijzinnig Limburg represent
"Sinds december 2020 heeft Klinder zich gevestigd langs de Genkersteenweg in Hasselt. Het begon als een klein winkeltje in hartje Hasselt, maar groeide uit tot een heuse supermarkt met ecologische en duurzame producten. Sommige artikelen zijn reeds verpakt, zoals de tandpasta, maar voor heel wat zaken breng je best je eigen pot of zakje mee. Granola, muesli, rijst en pasta tap je aan de grote dispensers. Wasverzachter, shampoo en poetsproducten pomp je in je meegebrachte flacon. Je vindt er vegan, vegetarische en niet-vegetarische producten en heerlijke cupcakes en brood om van te smullen. De Ecozone wasbal (gevuld met pellets) die ik er kocht, zorgt voor een propere was (gedraaid met regenwater). Onze kinderen vinden het steeds een hele belevenis om naar Klinder te gaan. De dochter neemt de spelt pops mee als tussendoortje en de zoon is verlekkerd op de snoepjes, gemaakt van ‘afgekeurd fruit’. Oog hebben voor het milieu en duurzaamheid proberen we met de (ecologische) paplepel mee te geven en met zo’n supermarkt in de buurt wordt dat alleen nog maar een stuk gemakkelijker!"

- Katrien, huisvandeMens Genk
Ine, huisvandeMens Hasselt 
Ine heeft een tip voor alle (toekomstige) ouders van jonge kinderen onder ons. 

Bekijk haar filmpje hier.

Jan, Vita Humana Maaseik

Jan vindt het ontzettend jammer dat onze berg plastic alsmaar groter wordt... Om zijn steentje bij te dragen, doet hij iets heel simpel: hij drinkt zoveel mogelijk water uit de kraan. Bekijk zijn filmpje hier

Hi! Ik ben mama van de bijna 2- jarige dochter Juuls. Een pittige peuter met nog heel wat te leren. Ik hou er van om spelletjes te zoeken die voldoende uitdagen. De leukste speelgoedwinkels zijn de winkels zoals vroeger, met aandacht voor duurzaam materiaal. Zoals deze houten blokjes van Oma's Olifant in Hasselt. Gegarandeerd uren spelplezier dat nog generaties mee kan!
Mijn groenten koop ik bij onze lokale groenteboer Cornelissen, twee straten verder. Omdat ik het belangrijk vind om de kleine ondernemer te steunen, maar ook omdat de groentjes er los verpakt te verkrijgen zijn. In tegenstelling tot de supermarkt waar heel wat groenten individueel verpakt in de rekken liggen. Ik ben misschien geen Miss Groen, maar tracht op deze manier toch mijn klein beetje bij te dragen aan een groter doel.

- Sigrid, huisvandeMens Tongeren en Bilzen
Zondag 10 oktober om 13u00

Tik. Tak. De klok tikt. De opwarming van de aarde is niet langer een ver van ons bed show. Het raakt ons nu allemaal. Hier in België, waar extreme weersomstandigheden toenemen. En dat geldt nog meer voor de landen in het Zuiden, die te kampen hebben met dramatische droogteperioden of verwoestende branden. Tik. Tak. Er is geen tijd meer voor uitstel. Laten we op 10 oktober in actie komen voor de klimaatcrisis. Er is nog tijd om de loop van de geschiedenis te veranderen.
Wat deed jij op zondag 10 oktober 2021? Later zullen we aan de volgende generaties zeggen dat we op de afspraak van de geschiedenis waren. Dat we met tienduizenden op straat kwamen om krachtige acties van onze politici te eisen.

Kom je mee op straat voor het klimaat?
Activiteitenboekje

Ontvang GRATIS het maandelijks activiteitenboekje in je brievenbus of via e-mail.

Vraag jouw exemplaar aan
Activiteitenboekje

Heb je vragen over onze Samen voor het klimaat!? Neem dan contact met ons op.

Bedankt voor je bericht

We nemen zo snel mogelijk contact op.

 Velden met een * zijn verplicht.

Captcha is vereist

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Bij Vrijzinnig Limburg is er heel wat te beleven. Mis geen enkele boeiende lezing, toffe workshop, zinvolle gespreksgroep of inspirerende tentoonstelling.

Captcha is vereist