2024 is een belangrijk verkiezingsjaar. Niet alleen in de V.S. en Rusland, maar ook bij ons. Op zondag 9 juni waren het Europese, federale en regionale verkiezingen. In het najaar, op 13 oktober trekken we opnieuw naar de stembus voor de lokale verkiezingen. Er staat veel op het spel. Te veel om als vrijzinnig humanisten aan de zijlijn te blijven staan. Wij legden ons oor te luisteren bij lokale organisaties: waar is er nood aan bij het garanderen van hun werking en onderliggende mensenrechten? En hoe denken de partijen over de prangende vragen die daarbij gesteld kunnen worden?
"Minder mazen, meer net" betekent bouwen aan een samenleving waarin niemand wordt vergeten en iedereen op de juiste momenten de juiste steun krijgt.
Iedereen heeft recht op een betaalbare en kwaliteitsvolle woning, in een goede woonomgeving, met de nodige woonzekerheid. Toch blijven veel huishoudens worstelen met hun woonsituatie. Een lokaal bestuur heeft een belangrijke regierol op het gebied van huisvesting. Met deze nota wil SAAMO Limburg steden en gemeenten inspireren om het recht op wonen te realiseren.
Lees hier de Beleidsvoorstellen lokale verkiezingen van SAAMO.
SAAMO (Samenlevingsopbouw) is belangrijk omdat het zich inzet voor mensen in kwetsbare situaties. Ze helpen om armoede, uitsluiting en ongelijkheid te verminderen door projecten op te zetten die mensen ondersteunen bij het vinden van werk, een goede woning en toegang tot gezondheidszorg. Hierdoor krijgt iedereen, ongeacht hun achtergrond, de kans om actief mee te doen in de samenleving. Hun werk zorgt ervoor dat de maatschappij eerlijker en rechtvaardiger wordt, wat uiteindelijk voor iedereen beter is.
Praktijktesten zijn belangrijk om discriminatie op de huurmarkt aan te pakken omdat ze laten zien of verhuurders mensen ongelijk behandelen op basis van bijvoorbeeld huidskleur, naam of afkomst. Door anonieme tests uit te voeren, waarbij verschillende profielen reageren op dezelfde huuradvertenties, kunnen organisaties aantonen of er sprake is van discriminatie. Dit helpt om problemen zichtbaar te maken en actie te ondernemen tegen oneerlijke verhuurpraktijken, zodat iedereen gelijke kansen krijgt om een woning te vinden.
Volgens SAAMO staat er bij de lokale verkiezingen veel op het spel, vooral op het vlak van sociale rechtvaardigheid, armoedebestrijding, en gelijke kansen. Ze benadrukken dat het beleid dat uit deze verkiezingen voortkomt, grote gevolgen heeft voor kwetsbare groepen, zoals mensen die moeite hebben om een betaalbare woning te vinden of toegang tot noodzakelijke diensten. SAAMO vindt het essentieel dat de nieuwe lokale besturen inzetten op inclusieve maatregelen die ongelijkheid tegengaan, zodat iedereen een eerlijke kans krijgt om mee te doen in de samenleving.
SAAMO Limburg stond aan de wieg van de zorgzame buurten waarbij het doel is om onderbescherming aan te pakken. "Minder mazen, meer net" is een krachtige slogan van SAAMO Limburg die verwijst naar de visie op sociale bescherming en ondersteuning. Het idee is dat het sociale vangnet dat bedoeld is om mensen op te vangen en te helpen, soms te veel gaten (mazen) bevat, waardoor kwetsbare mensen door het systeem vallen en niet de hulp krijgen die ze nodig hebben.
Binnen zorgzame buurten wordt gewerkt aan een sterker en dichter sociaal vangnet, waarin niemand over het hoofd wordt gezien. Dit houdt in dat het lokale bestuur en organisaties zoals SAAMO ervoor zorgen dat sociale voorzieningen beter op elkaar zijn afgestemd, toegankelijker zijn voor iedereen, en dat er minder mensen door de kieren van het systeem glippen.
Concreet gaat het erom dat regels en procedures eenvoudiger en rechtvaardiger worden, dat er meer persoonlijke begeleiding is, en dat er actief wordt geluisterd naar de behoeften van de inwoners. Zo wordt het vangnet steviger en kunnen meer mensen rekenen op de hulp en ondersteuning die ze nodig hebben om hun leven op de rails te krijgen en te houden.
In een notendop: "minder mazen, meer net" betekent bouwen aan een samenleving waarin niemand wordt vergeten en iedereen op de juiste momenten de juiste steun krijgt.
Frederik Vaes
Stafmedewerker algemeen beleid
Zijn jullie voorstander van praktijktesten tegen discriminatie op de private huurmarkt?
PVDA:
Ja, dat is zelfs een speerpunt in onze kiesfolder. Jongeren én ouderen, mensen met een beperking, mensen van kleur vinden moeilijker een huurwoning. We voeren praktijktesten in om discriminatie op te sporen, of het nu gaat over leeftijd, inkomen, huidskleur, geaardheid of handicap: Hasselt is er voor iedereen.
GROEN:
Ja, Groen Hasselt steunt praktijktesten tegen discriminatie op de private huurmarkt omdat wonen een fundamenteel recht is voor iedereen. Discriminatie moet actief worden aangepakt om gelijke kansen te waarborgen voor alle inwoners. Praktijktesten helpen discriminerende praktijken bloot te leggen en dragen bij aan een rechtvaardige en inclusieve samenleving waar iedereen zich welkom en gerespecteerd voelt.
Vooruit:
Zeker. Sommige kandidaat-huurders worden niet uitgenodigd om een woning te bekijken op basis van hun afkomst, handicap, seksuele voorkeur, ... Hierdoor vinden ze geen toegang tot de huurmarkt. Elke kandidaat-huurder die voldoende inkomen en de gepaste gezinsgrootte heeft, moet een eerlijke kans krijgen om een huurwoning te bezichtigen. Zolang we geen instrument hebben dat elke huurder beoordeelt op basis van objectieve parameters, moet er controle zijn. Daarom voeren we praktijktesten in die het mogelijk maken om de discriminerende verhuurder individueel te sensibiliseren en bij herhaaldelijke overtredingen te bestraffen.
CD&V:
Ja. Voor cd&v heeft iedereen recht op een betaalbare woning en kan discriminatie op dat vlak absoluut niet getolereerd worden. Of praktijktesten daarin het meest efficiënte middel zijn, laten we in het midden.
Voor U:
We zijn tegen discriminatie, maar we zijn ook voor de vrije keuze van mensen/eigenaars.
Praktijktesten zorgen voor een negatief effect: eigenaars zullen niet geneigd zijn om woningen/appartementen te huur te zetten, er komt meer leegstand, meer verkrotting en het lost niets op tegen vooroordelen.
Voor U wil huiseigenaars belonen die mensen uit diverse groepen huisvesten, bijvoorbeeld via een vermindering van de onroerende voorheffing. Om gedrag te wijzigen werkt belonen altijd beter dan bestraffen.
NVA / Open VLD:
Neen, wij geloven dat de markt zichzelf reguleert.
Vlaams Belang:
Neen. Het moet de vrije keuze van een verhuurder zijn wie hij al dan niet toelaat in het pand dat hij/zij verhuurt.
Zijn jullie voorstander van housing first?
PVDA:
Ja, we kiezen voor het principe "Housing First", dat huisvesting erkent als een onvoorwaardelijk grondrecht. "Housing First" draait de logica om: toegang tot stabiele, goede huisvesting is de eerste stap. Daarnaast worden daklozen ook begeleid. Een huis hebben is essentieel voor de toegang tot andere rechten, zoals het recht op gezondheid, waardigheid en een privé- en gezinsleven. Met deze aanpak zijn Finland en Noorwegen erin geslaagd om het aantal daklozen effectief terug te dringen. “Housing First” is een noodzakelijke eerste stap om mensen uit de armoede te helpen.
GROEN:
Ja, Groen Hasselt steunt Housing First omdat iedereen recht heeft op een veilig en stabiel onderdak want dit vormt de basis voor een waardig leven. Zonder een thuis is het moeilijk om andere problemen zoals werk, gezondheid en welzijn aan te pakken. Door daklozen eerst onderdak te bieden en hen daarna verder te begeleiden geven we hen de kans om hun leven opnieuw op te bouwen en actief deel te nemen aan de samenleving.
Vooruit:
Absoluut. Het is al meermaals bewezen dat je leven terug in handen kunnen pakken, begint met een dak boven je hoofd. Vooruit Hasselt wil blijven inzetten op dak- en thuisloosheid. We beschermen de meest kwetsbare mensen door appartementen te voorzien vanuit de stad en we ondersteunen initiatieven die ervoor zorgen dat Hasselaren een nieuwe start kunnen geven via Housing First.
CD&V:
Ja. Wij geloven dat projecten in kader van Housing First efficiënt kunnen zijn om mensen die dakloos of thuisloos zijn, terug op weg te helpen. Cd&v is immers van principe dat voor ons iedereen meetelt en we als maatschappij niemand mogen achterlaten en alle kansen moeten geven om iedereen om mee te kunnen in onze maatschappij.
Voor U:
Hasselt heeft al opvangmogelijkheid voor daklozen, maar de eerste stap is de vrije wil van de dakloze zelf om te re-integreren in de maatschappij.
Onze sociale zekerheid voorziet alle middelen om in bestaanszekerheid te voorzien; werklozensteun, ocmw, opvangplaatsen… Dakloos zijn is een vrije keuze en dit moeten wij respecteren. We kunnen enkel horen waarom iemand kiest om dakloos te blijven, wat de redenen zijn, de angst om te settelen… We kunnen het paard wel naar het water brengen, maar niet dwingen te drinken.
NVA / Open VLD:
Ja. Thans is de daklozenproblematiek is té complex om ja/neen op te antwoorden. Via housing first kan gericht hulp geboden worden maar dat mag nooit het eindstation zijn. Toeleiding naar de arbeidsmarkt en sociale integratie zijn logische en nodige vervolgstappen.
Vlaams Belang:
Ja. Housing First kan een deel van de oplossing zijn inzake het daklozenprobleem. Maar wel dient dit gericht toegepast te worden en gericht zijn op niet-illegale daklozen.
We nemen zo snel mogelijk contact op.
Je kan ons ook bereiken via 011/210654 of via hasselt@demens.nu