alle artikels
Zelfbeschikking
Rechten van de mens
Levensvragen
Zelfbeschikking
euthanasie
dementie

Petitie euthanasie bij dementie

Vrijzinnig Limburg
08.01.21

"Geef mij het recht om te kiezen." Mensen die lijden aan dementie moeten euthanasie kunnen krijgen. Dat vroeg professor palliatieve geneeskunde Wim Distelmans reeds op 6 oktober 2018 in een open brief op VRT NWS. Volgens de huidige euthanasiewet komen patiënten enkel in aanmerking als ze volledig bewust en wilsbekwaam zijn. Dit kan leiden tot schrijnende situaties en moet veranderen vindt Distelmans in deze petitie samen met ruim 140 initiële ondertekenaars. Tegen 2035 komen er de helft meer mensen met dementie bij, de aanpassing van de wet moet op de politieke agenda.

We komen ze in het huisvandeMens regelmatig tegen: mensen die nu op papier willen zetten dat, als ze later dement geworden zijn, ze graag willen dat een dokter hen euthanasie geeft. Blijkbaar leeft bij velen een grote angst om nog jaren als dement persoon die zijn naasten niet meer herkend verder te moeten …

Via de voorafgaande negatieve wilsverklaring kan je als patiënt weliswaar vragen dat men je in zo’n toestand geen levensverlengende behandelingen meer geeft, maar voor veel mensen gaat dat niet ver genoeg. Zij zouden het toepassingsgebied van de voorafgaande wilsverklaring euthanasie uitgebreid willen zien worden naar dementie. Deze wilsverklaring geldt momenteel slechts in één specifiek geval van wilsonbekwaamheid, zijnde het onomkeerbaar coma.

Die uitbreiding is precies waar de petitie van professor Wim Distelmans voor staat… Het is een petitie die pleit voor meer zelfbeschikking. Moest de wetgeving betreffende euthanasie inderdaad aangepast worden, dan worden de mogelijkheden om zelf over je leven -of beter: het einde ervan- te beschikken, verruimd. En zelfbeschikking is een kernwaarde voor ons als vrijzinnig humanisten.

We hebben respect voor mensen die zo lang mogelijk willen verder leven als ze ooit dement zouden worden. Maar vinden ook dat aan mensen die dat niet zien zitten, de mogelijkheid tot actieve levensbeëindiging gegeven moet worden. Wat iemand een menswaardig leven vindt, is immers erg persoonlijk.

Vind jij ook dat mensen die lijden aan dementie en wilsonbekwaam zijn geworden euthanasie moeten kunnen krijgen? Via deze petitie kan jij jouw stem laten horen.

Bij een huisvandeMens in jouw buurt kan je terecht voor heel wat informatie als het gaat over een waardig levenseinde en voorafgaande zorgplanning.

Activiteitenboekje

Ontvang GRATIS het maandelijks activiteitenboekje in je brievenbus of via e-mail.

Vraag jouw exemplaar aan
Activiteitenboekje

Heb je vragen over onze Petitie euthanasie bij dementie? Neem dan contact met ons op.

Bedankt voor je bericht

We nemen zo snel mogelijk contact op.

 Velden met een * zijn verplicht.

Captcha is vereist

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Bij Vrijzinnig Limburg is er heel wat te beleven. Mis geen enkele boeiende lezing, toffe workshop, zinvolle gespreksgroep of inspirerende tentoonstelling.

Captcha is vereist