Zo. De EU heeft zijn plannen met betrekking tot artificiële intelligentie (AI) gepubliceerd. Meer regeltjes, maar met een grote focus op vertrouwen en transparantie van AI systemen. En hoewel er te discussiëren valt of we naast de GDPR-wetgeving nog meer regeltjes willen, vind ik het zeker een goede zaak.
Toestanden uit de Netflix serie Black-mirror zullen we hier in Europa niet tegenkomen. Nee, Europa gaat volledig voor een human-centric approach of met andere woorden: de mens staat centraal. Als AI onderzoeker kan ik dat alleen maar toejuichen, de mens heeft nood aan meer transparantie. Artificiële intelligentie zet namelijk veel zaken op zijn kop. Waar we vroeger nog de vraag stelden hoe iets met technologie opgelost kan worden, vragen we dezer dagen onszelf af of het wel met technologie opgelost moet worden en hoe we daar als mens beter van worden.
Europa ziet in dat innovatieve projecten daar meer rekening mee moeten houden. We kunnen er zelfs verder in gaan door meer stil te staan bij de psychologie van de mens. Hoe interpreteert een persoon voorspellingen van AI-systemen? Op welke manier kan een AI-systeem de mens optimaal assisteren om gefundeerdere en efficiëntere beslissingen te laten nemen in zijn/haar werkgebied? Of misschien nog verder: hoe beïnvloedt een AI-systeem het welzijn van de mens?
Maar weinig mensen zitten te wachten op volledige automatisering. Laten we de mens dan assisteren en zo onderzoek meer in die richting sturen. Met Hogeschool PXL en Universiteit Hasselt zijn we daar met het “Explainable AI” project al volop mee bezig. Als onderzoeker met een maatschappelijk engagement stemt het mij tevreden dat dit de evolutie is, maar ben ik nog enthousiaster dat Europa dat inziet en daar de steun in verleent.
Als onderzoeker met een maatschappelijk engagement stemt het mij tevreden dat dit de evolutie is, maar ben ik nog enthousiaster dat Europa dat inziet en daar de steun in verleent.
We nemen zo snel mogelijk contact op.
Je kan ons ook bereiken via 011/210654 of via hasselt@demens.nu