alle artikels
Zelfbeschikking
WIJZIGING
WILSVERKLARING
ORGAANDONATIE
NIEUWS

Nieuwe wilsverklaring orgaandonatie

Vrijzinnig Limburg
08.01.21

Misschien wist je het al, maar iedereen in België is een potentiële orgaandonor, tenzij iemand zich daar uitdrukkelijk tegen verzet. Toch gaan er jaarlijks nog heel wat organen verloren omdat nabestaanden iemands keuze niet kennen, twijfelen of weigeren. Om dit te vermijden, is het aan te raden om jouw wensen vooraf te bespreken met diegenen die daar baat bij hebben; jouw naasten. Je kan ook een wilsverklaring orgaandonatie opmaken. Op die manier ligt jouw keuze vast. Vanaf 1 juli is er een wijziging in deze wilsverklaring. Er zullen meer keuzeopties zijn dan 'voor' of 'tegen'.

Wie of wat is LEIF?

LEIF is de afkorting van LevensEinde InformatieForum. Dit is een open initiatief van mensen en verenigingen die streven naar een waardig levenseinde voor iedereen, waarbij respect voor de wil van de patiënt voorop staat.

LEIF werd opgericht naar aanleiding van de wetten inzake patiëntenrechten, palliatieve zorg en euthanasie, die sinds 2002 van kracht zijn.

LEIF is ontstaan als een open forum voor zorgverleners, patiënten en hun familie, omdat het snel duidelijk werd dat slechts weinigen onder hen vertrouwd zijn met de inhoud van deze wetten.

LEIF organiseert de opleiding van de LEIFartsen, de LEIFnurses en andere zorgverleners en voorziet een telefonische hulplijn rond het levenseinde:

de LEIFlijn - 078 15 11 55.

Wat is een wilsverklaring? 

Een wilsverklaring is een document waarop je schriftelijk aangeeft wat jouw wensen zijn omtrent jouw levenseinde. Er bestaan in België vijf wilsverklaringen die men voorafgaand kan opstellen. Op deze manier kunnen zorgverleners later rekening houden met de wil van de patiënt, wanneer deze zich niet langer zelf kan uitdrukken. De wilsverklaring betreffende orgaandonatie is er eentje van. Andere wilsverklaringen zijn: de negatieve wilsverklaring, de wilsverklaring bij onomkeerbare coma, de wilsverklaring omtrent de wijze van de teraardebestelling en de wilsverklaring betreffende lichaamsschenking aan de wetenschap

Wilsverklaring voor orgaan-, weefsel- en celdonatie

Voorheen kon je enkel ‘akkoord gaan met’ of ‘je verzetten tegen’ orgaandonatie. Door de evolutie van de wetenschap en de medische praktijk kwam deze keuze ‘voor' of 'tegen orgaandonatie’ eigenlijk niet langer tegemoet aan de huidige realiteit.

Vanaf 1 juli 2020 zullen de keuzemogelijkheden veel ruimer zijn dan enkel 'voor' of 'tegen'. Je zal voortaan vier beslissingen met betrekking tot de donatie van menselijk lichaamsmateriaal na overlijden kunnen vastleggen. Zo zal je kunnen aanduiden of je instemt met orgaan-, weefsel- of celdonatie voor wetenschappelijk onderzoek of ontwikkeling van nieuwe behandelingen.   

Registratie

Je kan jouw wil betreffende orgaandonatie laten registreren bij jouw stad- of gemeentebestuur. Hierdoor wordt de wilsverklaring toegevoegd aan een centrale databank waartoe betrokken zorgverleners toegang hebben. Voorheen was dit ook al mogelijk, maar vanaf 1 juli kan je dit eveneens laten registreren bij de huisarts of regel je het zelf online via mijngezondheid.be.

Let op! Minderjarigen en personen die niet in staat zijn om hun wil zelfstandig uit te drukken, moeten zich steeds naar hun gemeentebestuur begeven.

Je wil graag een wilsverklaring opstellen, maar je weet niet hoe er aan te beginnen? Neem dan zeker een kijkje op leif.be of kom het LEIFplan ophalen in het huisvandeMens bij jou in de buurt. Nog steeds ondersteuning nodig? Dan is een woordje uitleg in het huisvandeMens ook steeds mogelijk. Vooraf een afspraak maken is wel noodzakelijk. Dit kan via mail, telefoon of sociale media. 

LEIFkaart

Als je jouw gewenste wilsverklaringen hebt opgemaakt, kan je deze verzamelen op de gratis LEIF-kaart. Deze plastic kaart vermeldt over welke wilsverklaringen u beschikt. Bewaar hem in uw portefeuille, zodat artsen en hulpverleners rekening kunnen houden met uw wettelijke wilsverklaringen.

Let op! De LEIFkaart vervangt de wilsverklaringen niet, integendeel, ze refereert ernaar.

Voor meer informatie over de verschillende wilsverklaringen en euthanasie, kan je steeds terecht op de website van LevensEinde InformatieForum

Ben je op zoek naar een wettelijk modeldocument rond orgaandonatie?

Met de steun van minister Maggie De Block, heeft LEIF samen met de FOD Volksgezondheid en de Koning Boudewijnstichting een gebruiksvriendelijke brochure samengesteld met de correcte voorafgaande wilsverklaringen. Op deze wijze kan men aan voorafgaande zorgplanning doen, liefst in samenspraak met een deskundige zorgverlener. Het opstellen van deze wilsverklaringen is een dynamisch (denk)proces op zich. Door dit samen met een arts/zorgverlener te doen, begrijpen zij ook beter wat je later wel of niet meer wil ondergaan. Uiteraard kan iedere wilsverklaring op ieder moment, bijvoorbeeld i.f.v. de actualiteit, aangepast of ingetrokken worden. 

Bekijk de nieuwe wilsverklaring hier!
Activiteitenboekje

Ontvang GRATIS het maandelijks activiteitenboekje in je brievenbus of via e-mail.

Vraag jouw exemplaar aan
Activiteitenboekje

Heb je vragen over onze Nieuwe wilsverklaring orgaandonatie? Neem dan contact met ons op.

Bedankt voor je bericht

We nemen zo snel mogelijk contact op.

 Velden met een * zijn verplicht.

Captcha is vereist

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Bij Vrijzinnig Limburg is er heel wat te beleven. Mis geen enkele boeiende lezing, toffe workshop, zinvolle gespreksgroep of inspirerende tentoonstelling.

Captcha is vereist