De wereld in vraag stellen is eigen aan de mens. Hoe we die complexe waarheid willen benaderen, dat bepaalt ieder zelf: de kunst van het redeneren kreeg jammer genoeg geen handleiding.
Hoewel logica wordt gezien als iets wat in de academische wereld thuis hoort, speelt ze een belangrijke rol in ons dagelijkse bestaan. Gaande van complexe materie tot de uitdagingen van een stevige cafédiscussie: stellingen worden onderzocht en correcte argumenten worden van drogredenen onderscheiden. Dit alles met ons beste denkinstrument in de aanslag.
Net als vele idealistische studenten kwam mijn zoektocht naar rede en ratio langs de academische wereld. Liefst van al overtuigde ik iedereen van mijn sublieme logische redeneringen. De uitspraak ‘dat argument gaat waarschijnlijk niet op want..’ was misschien wel mijn favoriet. Mensenrechten, gendergelijkheid,… Hoe nauwer aan het hart, hoe logischer en luider de argumenten werden. Hartstocht in een debat: een mooie eigenschap, maar toevallig ook hetgeen waar Henri Poincaré voor waarschuwde.
De menselijke psychologie redeneert vaak graag vanuit het buikgevoel. Ook wanneer we op wereldwijde schaal worden wakker geschud, lijkt het rationeel denken plots niet meer vanzelfsprekend. Op korte tijd worden achterliggende verklaringen gezocht voor zaken met een willekeurige oorzaak. Wanneer er mensenlevens in de schaal worden geworpen, wordt het al hoe meer duidelijk: de enige uitweg ligt in het wetenschappelijk onderzoek van vandaag en de technologie van morgen. Pas wanneer technologie een romantische affaire begint met logica en de humane wetenschappen vinden we de oplossing voor een complexe problematiek.
Jana Peeters
We nemen zo snel mogelijk contact op.
Je kan ons ook bereiken via 011/210654 of via hasselt@demens.nu