alle artikels

Informatiebeurs: Wegwijs in beslissingen rond het levenseinde

Met de komst van de herfst sijpelt ook het licht uit de dagen. Een ideale sfeer om het leven te vieren en na te denken over het afscheid daarvan. We sluiten de oktobermaand af met een grote infobeurs over het levenseinde in de oude gevangenis van Hasselt. Een uitvaartondernemer, rouwconsulent, notaris en arts spreken er over het afscheid. Van creatieve uitvaart, omgaan met rouw, erfrecht tot patiëntenrechten en de euthanasiewetgeving. Er is een ruim aanbod van infostanden. We geven zelf zin aan ons leven. Voor de ene is dat alleen wonen met een huis vol schilderijen, muziek en dieren, voor de ander de wereld bereizen of je kinderen zien opgroeien. Ooit nemen we afscheid van dat leven en dan liefst op de manier die bij je past. Om te krijgen wat je wil, is het handig om te weten wat de mogelijkheden zijn. Hier vind je meer informatie over onze beurs. Laat de bladeren maar vallen en de eekhoorns noten verzamelen die ze soms niet terugvinden. Er groeien nieuwe bomen uit wat je achterlaat.

Wanneer: Zo 30/10 (9u30-16u00)

Waar: Oude gevangenis Hasselt (Martelarenlaan 42, 3500 Hasselt)

Info en inschrijvingen: https://forms.office.com/r/TXHqeTwwaA • 011/ 21 06 54 • hasselt@deMens.nu

Wandel binnen op onze infobeurs met allerlei standen om je wegwijs te maken in beslissingen rond het levenseinde. Bovendien kan je (na inschrijving) aansluiten bij één of meer van volgende boeiende lezingen:

Uitvaartondernemer David Orye

Uitvaartondernemer David Orye

  • 10-11u: Uitvaartondernemer David Orye over uitvaarten vroeger en nu

Rituelen rond de dood zijn geen uitvinding van onze tijd. Van in zijn prille bestaan is de mens al met de dood en met rituelen om afscheid te nemen bezig. Uitvaartondernemer David Orye neemt ons mee in uitvaarten van vroeger tot de hedendaagse manier van afscheid nemen. Sinds de coronapandemie lijkt er ook anders gekeken te worden naar uitvaarten. De laatste jaren zijn er alvast heel wat nieuwe trends te zien.

  • 11u15-12u45 Prof. Dr. Wim Distelmans over een waardig levenseinde

Kankerspecialist en professor in de palliatieve geneeskunde Wim Distelmans is een bekende voorvechter van de erkenning van palliatieve zorg en het recht op euthanasie. Prof. Dr. Distelmans gaat uit van het recht op zelfbeschikking van de patiënt: mensen moeten er in alle vrijheid voor kunnen kiezen hun levenseinde zo waardig mogelijk te beleven. Tijdens zijn lezing licht hij het onderwerp euthanasie zo praktisch mogelijk toe: wat er al dan niet mogelijk is binnen de huidige juridische context, het hoe en waarom van de wilsbeschikking en de wijze waarop euthanasie kan worden uitgevoerd. Over deze materie publiceerde hij ook het boek ‘Een waardig levenseinde’.

Prof. Dr. Wim Distelmans

Prof. Dr. Wim Distelmans

Rouwconsulent Esther Meuwis

Rouwconsulent Esther Meuwis

  • 13u45-14u45 Esther Meuwis en Davy Vanloffeld van huisvandeMens over rouw

“Tijd heelt alle wonden.” “Je hebt het duidelijk nog niet verwerkt.” “Je moet hem loslaten.” “Je moet sterk zijn.” Deze uitspraken herken je vast wel. Ze zijn ontstaan uit een oude visie over omgaan met verlies. Er is een nieuwe kijk op rouw die spreekt over rouw als DNA, herkenbaar maar uniek. Wat zijn waarheden en misverstanden over rouw? Hoe kan je iemand in rouw beter begrijpen en steunen? Wat is helpend en niet helpend? Je kan een praktische vorming verwachten met ruimte voor vragen.

  • 15u-15u45 Notaris Myrrhine Vrolix over erfrecht en zorgvolmacht

Wat kan je doen om te voorkomen dat er een bewind wordt ingesteld wanneer je onbekwaam bent? Al gehoord van de zorgvolmacht?

Wat gebeurt er met je bezittingen als je er niet meer bent? Wat is het verschil als je getrouwd of (wettelijk) samenwonend was? Kan je iemand onterven? Is een testament enkel geldig als je het bij de notaris opstelt?

Myrrhine Vrolix, geassocieerd notaris, geeft ons een spoedcursus erfenisrecht en info over de zorgvolmacht.

Notaris Myrrhine Vrolix

Notaris Myrrhine Vrolix

Bij de beurs is er vrije toegang, voor de lezingen vragen we op voorhand in te schrijven via https://forms.office.com/r/TXHqeTwwaA

Er is tijdens de openingsuren van de beurs ook de mogelijkheid om iets te drinken en om een stukje taart of een broodje te eten.

Activiteitenboekje

Ontvang GRATIS het maandelijks activiteitenboekje in je brievenbus of via e-mail.

Vraag jouw exemplaar aan
Activiteitenboekje

Heb je vragen over onze Levenseindebeurs? Neem dan contact met ons op.

Bedankt voor je bericht

We nemen zo snel mogelijk contact op.

 Velden met een * zijn verplicht.

Captcha is vereist

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Bij Vrijzinnig Limburg is er heel wat te beleven. Mis geen enkele boeiende lezing, toffe workshop, zinvolle gespreksgroep of inspirerende tentoonstelling.

Captcha is vereist