alle artikels
Zelfbeschikking

Informatiebeurs: Wegwijs in beslissingen rond het levenseinde

28.10.22

Met de komst van de herfst sijpelt ook het licht uit de dagen. Een ideale sfeer om het leven te vieren en na te denken over het afscheid daarvan. We sluiten de oktobermaand af met een grote infobeurs over het levenseinde in de oude gevangenis van Hasselt. Een uitvaartondernemer, rouwconsulent, notaris en arts spreken er over het afscheid. Van creatieve uitvaart, omgaan met rouw, erfrecht tot patiëntenrechten en de euthanasiewetgeving. Er is een ruim aanbod van infostanden. We geven zelf zin aan ons leven. Voor de ene is dat alleen wonen met een huis vol schilderijen, muziek en dieren, voor de ander de wereld bereizen of je kinderen zien opgroeien. Ooit nemen we afscheid van dat leven en dan liefst op de manier die bij je past. Om te krijgen wat je wil, is het handig om te weten wat de mogelijkheden zijn. Hier vind je meer informatie over onze beurs. Laat de bladeren maar vallen en de eekhoorns noten verzamelen die ze soms niet terugvinden. Er groeien nieuwe bomen uit wat je achterlaat.

Praktische info

Wanneer: Zo 30/10 (9u30-16u00)
Waar: Oude gevangenis Hasselt (Martelarenlaan 42, 3500 Hasselt)
Inschrijvingen: De inschrijvingen zijn stopgezet. U bent welkom om zonder inschrijven langs te komen op de beurs. U kan ter plaatse aansluiten bij de lezingen waar nog plaats is. De lezing van Dr. Distelmans is volzet. 

 

Wandel binnen op onze infobeurs met allerlei standen om je wegwijs te maken in beslissingen rond het levenseinde. Bovendien kan je (na inschrijving) aansluiten bij één of meer van volgende boeiende lezingen:

 

Programma

Uitvaartondernemer David Orye

Uitvaartondernemer David Orye

10-11u Uitvaartondernemer David Orye over uitvaarten vroeger en nu

 

Rituelen rond de dood zijn geen uitvinding van onze tijd. Van in zijn prille bestaan is de mens al met de dood en met rituelen om afscheid te nemen bezig. Uitvaartondernemer David Orye neemt ons mee in uitvaarten van vroeger tot de hedendaagse manier van afscheid nemen. Sinds de coronapandemie lijkt er ook anders gekeken te worden naar uitvaarten. De laatste jaren zijn er alvast heel wat nieuwe trends te zien.

David is al de derde generatie begrafenisondernemer in de familie Orye. Van kleins af aan zag hij zijn opa en vader aan de slag in de familiezaak. Toen grootvader Pierre Orye de zaak in 1958 startte, was het regelen van uitvaarten heel wat anders dan vandaag de dag. Doorheen de jaren zijn er heel wat mogelijkheden bijgekomen en worden uitvaarten persoonlijker.

VOLZET! 11u15-12u45 Prof. Dr. Wim Distelmans over een waardig levenseinde

 

Kankerspecialist en professor in de palliatieve geneeskunde Wim Distelmans is een bekende voorvechter van de erkenning van palliatieve zorg en het recht op euthanasie. Prof. Dr. Distelmans gaat uit van het recht op zelfbeschikking van de patiënt: mensen moeten er in alle vrijheid voor kunnen kiezen hun levenseinde zo waardig mogelijk te beleven. Tijdens zijn lezing licht hij het onderwerp euthanasie zo praktisch mogelijk toe: wat er al dan niet mogelijk is binnen de huidige juridische context, het hoe en waarom van de wilsbeschikking en de wijze waarop euthanasie kan worden uitgevoerd. Over deze materie publiceerde hij ook het boek ‘Een waardig levenseinde’.

Prof. Dr. Wim Distelmans

Prof. Dr. Wim Distelmans

Rouwconsulenten Davy Vanloffeld en Esther Meuwis

Rouwconsulenten Davy Vanloffeld en Esther Meuwis

13u45-14u45 Esther Meuwis en Davy Vanloffeld van huisvandeMens over rouw

 

“Tijd heelt alle wonden.” “Je hebt het duidelijk nog niet verwerkt.” “Je moet hem loslaten.” “Je moet sterk zijn.” Deze uitspraken herken je vast wel. Ze zijn ontstaan uit een oude visie over omgaan met verlies. Er is een nieuwe kijk op rouw die spreekt over rouw als DNA, herkenbaar maar uniek. Wat zijn waarheden en misverstanden over rouw? Hoe kan je iemand in rouw beter begrijpen en steunen? Wat is helpend en niet helpend? Je kan een praktische vorming verwachten met ruimte voor vragen.

Esther Meuwis werkt in huisvandeMens Hasselt en Davy Vanloffeld in het huisvandeMens van Tongeren. Zij hebben zich doorheen de jaren gespecialiseerd in thema's zoals rouw en verlies. Ze hebben dan ook al heel wat ervaring in het begeleiden van mensen in rouw, het geven van vormingen hierover en het verzorgen van rouwgroepen.

15u-15u45 Notaris Myrrhine Vrolix over erfrecht en de zorgvolmacht

 

Wat kan je doen om te voorkomen dat er een bewind wordt ingesteld wanneer je onbekwaam bent? Al gehoord van de zorgvolmacht?

Wat gebeurt er met je bezittingen als je er niet meer bent? Wat is het verschil als je getrouwd of (wettelijk) samenwonend was? Kan je iemand onterven? Is een testament enkel geldig als je het bij de notaris opstelt?

Myrrhine Vrolix, geassocieerd notaris, geeft ons een spoedcursus erfenisrecht en info over de zorgvolmacht.

Notaris Myrrhine Vrolix

Notaris Myrrhine Vrolix

Standen op de beurs

 

Tijdens de beurs kan je heel wat standen bezoeken met informatie over o.a. euthanasie, palliatieve zorgen, patiëntenrechten, orgaandonatie, wensen bij je uitvaart, ...

Er zullen standen zijn van Ambulancewens, Steunpunt Mantelzorg, Pallion, huisvandeMens en LEIF Limburg. Daarnaast zal er info te verkrijgen zijn over De Woonzorglijn en het Expertisecentrum Dementie.

Bij de beurs is er vrije toegang.
De inschrijvingen zijn stopgezet. U bent welkom om zonder inschrijven langs te komen op de beurs. U kan ter plaatse aansluiten bij de lezingen waar nog plaats is. De lezing van Dr. Distelmans is volzet. 

 

Er is tijdens de openingsuren van de beurs ook de mogelijkheid om iets te drinken en om een stukje taart of een broodje te eten.

Bereikbaarheid

 

De beurs gaat door in de Oude gevangenis van Hasselt te Martelarenlaan 42, 3500 Hasselt.

Ben je van in de buurt, kom dan zeker te voet of met de fiets.

Kom je met de bus, dan kan je op 5 minuten wandelen afstappen aan halte Dusartplein. Er zijn heel wat buslijnen die hier passeren.

Kom je toch liever met de auto dan kan je je bovengronds of ondergronds parkeren aan het Dusartplein of gebruik maken van parking molenpoort, alle drie op 5 minuten wandelen. Parking blauwe boulevard ligt op 11 min wandelen. En als je het ziet zitten om iets langer (15 min) te wandelen, kan je gaan voor gratis parking op de Boudewijnlaan of aan de oude brandweerkazerne. Voor de bovengrondse parking op het Dusartplein, parking Boudewijnlaan en weekendparking oude brandweerkazerne vind je hier alle info terug.

Activiteitenboekje

Ontvang GRATIS het maandelijks activiteitenboekje in je brievenbus of via e-mail.

Vraag jouw exemplaar aan
Activiteitenboekje

Heb je vragen over onze Levenseindebeurs? Neem dan contact met ons op.

Bedankt voor je bericht

We nemen zo snel mogelijk contact op.

 Velden met een * zijn verplicht.

Captcha is vereist

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Bij Vrijzinnig Limburg is er heel wat te beleven. Mis geen enkele boeiende lezing, toffe workshop, zinvolle gespreksgroep of inspirerende tentoonstelling.

Captcha is vereist