alle artikels
Rechten van de mens
Gelijkwaardigheid
Maatschappelijk engagement
IDAHOT
Gender
Seksualiteit

IDAHOT

Vrijzinnig Limburg
17.05.23

Op 17 mei 2023 zal het 33 jaar geleden zijn dat de WHO, de wereldgezondheidsorganisatie, homoseksualiteit uit de lijst van geestesziekten schrapte. Sindsdien heeft de holebi-en transgender- en interseksegemeenschap deze dag uitgeroepen tot de Internationale Dag Tegen Holebifobie, Transfobie en Interseksefobie: IDAHOT. Ook Vrijzinnig Limburg heeft hier aandacht voor.

Interactief spel

De stagiaire van huisvandeMens Genk, Kimberly ontwikkelde voor haar studie een educatief spel. Hiermee wil ze kinderen van de 3e graad van de lagere school laten praten en nadenken over het thema 'LGBTQ+'. Binnenkort uit te lenen in het huisvandeMens Genk!

 

Dringend pipidoen.be

IDAHOT, De ideale gelegenheid om genderinclusieve toiletten in de kijker te zetten. Gescheiden vrouwen- en mannentoiletten zijn zo goed als overal te vinden in openbare ruimtes. Maar naar welk toilet moet je gaan als je je niet helemaal man en/of vrouw voelt? Het is zo dat transpersonen openbare toiletten met ongemak bezoeken of zelfs volledig vermijden. En wat met vaders die hun baby willen verschonen in een openbare plaats? Thuis gaan we toch ook allemaal naar hetzelfde toilet? Het is dringend tijd dat we een plek creëren waar iedereen zich welkom voelt. Lees er alles over op pipidoen.be.

Ik ben Kimberly Montagna en ik ben 23 jaar.
Ik voel me vrouw, maar eerlijk toegegeven: zo kleed ik me niet altijd 😊.
Om het volgens genderstereotypen te zeggen zal je me vaker tegen komen in een jeansbroek of een jogging. Want wees nou eerlijk: dat zit toch het makkelijkste?
Dan hoef ik me ook niet druk te maken of ik wel netjes met mijn benen dicht zit 😊.
Maar ik heb ook momenten waarop ik me wel heel graag vrouwelijk kleed. Bij speciale gelegenheden zal je me wel eens treffen met een jurk en make-up. Want iedereen wilt er toch goed uitzien op een feestje 😊...
Ik voel me aangetrokken tot mannen en vrouwen. Ik zou mezelf omschrijven als panseksueel. Je zou kunnen zeggen dat ik me aangetrokken voel tot het karakter of de persoonlijkheid van iemand. En niet zo zeer of het nu een man of een vrouw is.
Voor mij is #IDAHOT belangrijk omdat ik vind dat we zeker mogen stilstaan bij alles wat er vandaag de dag gebeurt rond en in de LGBTQ+ gemeenschap. De Dag Tegen Homofobie en Transfobie staat symbool voor de holebi-gemeenschap, diversiteit en verdraagzaamheid.
Het is jammer dat vandaag de dag de cijfers van homofobie en transfobie nog steeds aanzienlijk hoog zijn. Daarom vind ik het belangrijk dat we stilstaan bij IDAHOT. En dat we ons zeker niet gewonnen geven aan homofobie en transfobie. Want liefde is liefde, ongeacht op wie en met wie. Ongeacht wie je bent, hoe je je voelt of hoe je je zou willen voelen. Volg je hart en ik hoop oprecht dat de rest van de samenleving met ons mee volgt.

Kimberly
Mijn naam is Tine en ik ben 25 jaar. Ik voel me vrouwelijk en ben aangetrokken tot vrouwen. Ik heb dat niet mijn hele leven geweten, maar ben er (eindelijk!) achter gekomen toen ik 19 was. Jaren van twijfels over wat er aan de hand zou zijn met mij, werden vervangen door 'Aah, ik val op vrouwen, dat is het!'. Een pak van mijn hart en een heerlijke wereld die voor me openging. De vraag: 'Wie ben ik?' kreeg kleur, de regenboogkleur!
Voor mij is IDAHOT belangrijk omdat het betekent dat het komende zondag 30 jaar geleden is dat homoseksualiteit uit de lijst van geestesziekten werd gehaald. Ik zou me niet kunnen voorstellen dat ik niet mag samenzijn met de persoon waar ik van hou! Ik ben blij dat er meer mensen stil staan bij deze belangrijke dag, een dag waar de wereld openden voor een heleboel mensen, maar we zijn er helaas nog lang niet...

Tine
Activiteitenboekje

Ontvang GRATIS het maandelijks activiteitenboekje in je brievenbus of via e-mail.

Vraag jouw exemplaar aan
Activiteitenboekje

Heb je vragen over onze IDAHOT? Neem dan contact met ons op.

Bedankt voor je bericht

We nemen zo snel mogelijk contact op.

 Velden met een * zijn verplicht.

Captcha is vereist

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Bij Vrijzinnig Limburg is er heel wat te beleven. Mis geen enkele boeiende lezing, toffe workshop, zinvolle gespreksgroep of inspirerende tentoonstelling.

Captcha is vereist