alle artikels
Maatschappelijk engagement
Verhalen
Vrijwiligers

Held van het huisvandeMens: Sonja

Vrijzinnig Limburg
19.06.23

Met deze verhalen-fotoreeks over helden willen we je graag laten kennismaken met iedereen die je wel eens kan tegenkomen in huisvandeMens Hasselt. Elk van ons koos hiervoor een persoonlijke held uit.

Terry Pratchett, de held van Sonja

Terry Pratchett, de held van Sonja

Sonja kwam in contact met ons door een misverstand (dat verhaal vraag je maar eens aan haar). Van het één kwam het ander en sinds 2018 kunnen we haar bij ons vrijwilligersteam rekenen (en on the side is ze ook nog actief bij huisvandeMens Tienen en Leuven). Sonja is een bezige bij: schrijven, troostkussens haken, ceremonies verzorgen, nieuwe projecten uitwerken zoals verhalenoogst, ... Zij vertelt over haar vrijwilligerswerk bij huisvandeMens Hasselt het volgende:

"Waarom doe ik vrijwilligerswerk bij het huisvandeMens… Omdat het plezant is? Omdat ik mijn capaciteiten ten dienste kan stellen van fantastische mensen? Omdat de sfeer in Hasselt zo geweldig is? Omdat de mensen die er werken zo warm, enthousiast en ondersteunend zijn? Omdat ik me gezien voel? Laten we het maar houden op: omdat het plezant is!"
Haar held is Terry Pratchett:
"Terry Pratchett is een Brits schrijver en schepper van een maf, hilarisch universum op papier, een universum waar hij via humor pleitte voor tolerantie en diversiteit en rechtvaardigheid. En ook de man die op een bijzondere manier is omgegaan met zijn jongdementie. Hij maakte voor de BBC een documentaire reeks waarin hij de mogelijkheden voor euthanasie in zijn situatie onderzocht. Hij reisde onder andere naar Zwitserland, maar sprak ook met de weduwe van Hugo Claus over diens verscheurende keuze om ‘op tijd’ uit het leven te stappen. Die docu heeft een enorme impact gehad op het denken in het VK en daarbuiten. Hij heeft ook getoond hoe mensen hun grenzen verleggen: van 'als ik niet meer zelf kan typen, is voor mij de grens van een waardig leven bereikt' naar een secretaris in dienst nemen voor redactie en nog later enkel nog dicteren… Hij stierf thuis, vrij onverwacht op 12 maart 2015. Hij werd net geen 67. Door de aandacht die hij op het probleem vestigde - wereldwijd, want hij heeft over de hele aardbol massa’s fans - heeft hij zoveel meer nagelaten dan alleen maar een hele reeks schitterende, grappige boeken met een diepe betekenis. Ik denk als er ooit een euthanasiewet komt in het VK, dat voor een belangrijk deel zal zijn door zijn openheid en zijn docu."
Meer lezen?

Lees alle verhalen over helden

Helden van het huisvandeMens
Activiteitenboekje

Ontvang GRATIS het maandelijks activiteitenboekje in je brievenbus of via e-mail.

Vraag jouw exemplaar aan
Activiteitenboekje

Heb je vragen over onze Held van het huisvandeMens: Sonja? Neem dan contact met ons op.

Bedankt voor je bericht

We nemen zo snel mogelijk contact op.

 Velden met een * zijn verplicht.

Captcha is vereist

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Bij Vrijzinnig Limburg is er heel wat te beleven. Mis geen enkele boeiende lezing, toffe workshop, zinvolle gespreksgroep of inspirerende tentoonstelling.

Captcha is vereist