alle artikels
Maatschappelijk engagement
Verhalen
Vrijwiligers

Held van het huisvandeMens: Nele

Vrijzinnig Limburg
19.06.23

Met deze verhalen-fotoreeks over helden willen we je graag laten kennismaken met iedereen die je wel eens kan tegenkomen in huisvandeMens Hasselt. Elk van ons koos hiervoor een persoonlijke held uit.

Florence Nightingale, de held van Nele

Florence Nightingale, de held van Nele

Foto: ©Chretien Paesen

Sinds vorig jaar is vrijwilliger Nele actief bij huisvandeMens Hasselt. Zij verzorgt huwelijksplechtigheden en vertelt het volgende over haar vrijwilligerswerk bij ons:

"Ik vind het in elkaar steken van plechtigheden een leuke en zinvolle hobby voor mij, waarbij ik iets kan betekenen voor mensen. Ik vind het zelfs een eer om deel uit te maken van het huwelijk van 2 mensen. Ik help precies een beetje mee aan ‘hun mooiste dag’. Ik heb mij als vrijwilliger ook altijd heel welkom gevoeld bij het huisvandeMens. Vrijwilligers worden daar ‘au sérieux’ genomen en komen niks tekort!"
Nele koos Florence Nightingale uit als haar held: 
"Het was voor mij wel belangrijk dat mijn held een vrouw was, en ook dat het een historische figuur was. Florence Nightingale was net als ik verpleegkundige. Ze was van rijke komaf, wat haar keuze voor verpleegkunde niet evident maakte, en ze stuitte dan ook op veel onbegrip in haar familie. In die tijd was het zorgen voor de zieken een vrij religieuze aangelegenheid die voornamelijk door kloosterzusters werd uitgevoerd. Florence Nightingale reisde Europa rond en werkte nadien in een groot ziekenhuis in Londen, waar ze vooral bekend werd voor het verzorgen van de gewonde soldaten van de Krim-oorlog. Ze legde de basis voor de moderne verpleegkunde, ze was grote voorstander van een degelijke opleiding tot verpleegkundige en voor salaris voor het verpleegkundig werk. Observatie was haar stokpaardje. Ze was een pionier in het verzamelen en analyseren van die observaties en ontwikkelde als eerste het pooldiagram. Ze toonde als één van de eersten het belang van handhygiëne aan. Door haar kreeg verpleegkunde een wetenschappelijke basis, en was het niet meer enkel ‘tender loving care’. Verder gebruikte ze haar aristocratische achtergrond om haar ideeën en inzichten aan te kaarten bij de overheid."
Meer lezen?

Lees alle verhalen over helden

Helden van het huisvandeMens
Activiteitenboekje

Ontvang GRATIS het maandelijks activiteitenboekje in je brievenbus of via e-mail.

Vraag jouw exemplaar aan
Activiteitenboekje

Heb je vragen over onze Held van het huisvandeMens: Nele? Neem dan contact met ons op.

Bedankt voor je bericht

We nemen zo snel mogelijk contact op.

 Velden met een * zijn verplicht.

Captcha is vereist

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Bij Vrijzinnig Limburg is er heel wat te beleven. Mis geen enkele boeiende lezing, toffe workshop, zinvolle gespreksgroep of inspirerende tentoonstelling.

Captcha is vereist