alle artikels
Maatschappelijk engagement
Verhalen
Vrijwiligers

Held van het huisvandeMens: Jolien

Vrijzinnig Limburg
19.06.23

Met deze verhalen-fotoreeks over helden willen we je graag laten kennismaken met iedereen die je wel eens kan tegenkomen in huisvandeMens Hasselt. Elk van ons koos hiervoor een persoonlijke held uit.

Bernie Krause, de held van Jolien

Bernie Krause, de held van Jolien

De allernieuwste aanwinst (sinds dit jaar) in Hasselt is Jolien. Zij is onze Limburgse jongerenconsulent. Met Dwaalzin (check zeker insta en tiktok) bouwt ze mee aan een jongerencommunity voor en door jongeren van 18 tot 30, een safe space waarin de zoektocht naar zingeving centraal staat. Zij vertelt over haar werk bij ons het volgende:

"Ken je dat gevoel dat je bij een bepaalde kwestie (om in thema te blijven) het bos niet meer door de bomen ziet? Tot dat ene moment waarop iemand anders nieuw licht werpt op diezelfde zaak en jij een ware Aha- Erlebnis ervaart? Dat is naar mijn gevoel de rol die voor jongeren (als er al zoiets bestaat) is weggelegd. Zij kunnen de krachtige elementen uit de nalatenschap van voorgaande generaties omarmen en hierbij vanuit een andere invalshoek op zoek gaan naar nieuwe kansen. Kortom ben ik ontzettend dankbaar dat ik als jongerenconsulent in Limburg via Dwaalzin deel mag uitmaken van dit proces zodanig dat zij net zoals Bernie onze wereld een tikkeltje (of juist heel veel) beter kunnen achterlaten dan ze deze gevonden hebben."
Over welke Bernie heeft ze het denk je? Awel over haar held, Bernie Krause 🦸‍♂️
"“A picture is worth 1,000 words but a soundscape is worth 1,000 pictures”. Voorgaande quote is afkomstig van niemand minder dan soundscape ecologist Bernie Krause. Met zijn geluidsopnames van diverse habitatten- en organismen wereldwijd, kaart Bernie het verlies aan biodiversiteit en bijhorende klimaatuitdagingen tout court aan. Zo werpt hij via zijn geluidsamples licht op de verschillen (lees: vaak in termen van verlies) die er doorheen de tijd optreden binnen eenzelfde biotoop. Als je de vraag zou stellen of iemand voor de rest van diens bestaan slechts naar éénzelfde symfonie zou willen luisteren, dan is het antwoord wellicht niet volmondig ‘ja’. En toch is dat net wat er aan het gebeuren is... een verstilling van ons natuurlijk mondiaal orkest. Bernie is dan ook mijn held omdat hij met zijn feitelijke registratie van onze natuurlijke wereld een stem geeft aan zij die doorgaans niet gehoord worden en hierdoor deuren opent voor verandering."
Meer lezen?

Lees alle verhalen over helden

Helden van het huisvandeMens
Activiteitenboekje

Ontvang GRATIS het maandelijks activiteitenboekje in je brievenbus of via e-mail.

Vraag jouw exemplaar aan
Activiteitenboekje

Heb je vragen over onze Held van het huisvandeMens: Jolien? Neem dan contact met ons op.

Bedankt voor je bericht

We nemen zo snel mogelijk contact op.

 Velden met een * zijn verplicht.

Captcha is vereist

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Bij Vrijzinnig Limburg is er heel wat te beleven. Mis geen enkele boeiende lezing, toffe workshop, zinvolle gespreksgroep of inspirerende tentoonstelling.

Captcha is vereist