Heb je al eens van LGBTQI+ gehoord? Het is een term die de dag van vandaag een belangrijke rol speelt in onze samenleving. Jammer genoeg worden mensen uit de LGTBQI+ gemeenschap nog vaak gediscrimineerd, ook in de publieke ruimte. Ze maken een belangrijk deel uit van onze samenleving. Daarom is het belangrijk dat ook zij volledig erkend en gezien mogen worden.
Waarvoor staat LGBTQI+?
LGBTQI+, dat is een hele mondvol. Maar waarvoor staat dit precies? Dit staat namelijk voor: lesbian, gay, bisexual, transgender, queer en intersex – plus. Lesbian is een vrouw die een seksuele en/of emotionele voorkeur heeft voor andere vrouwen. Gay daarentegen is een man die een seksuele en/of emotionele voorkeur heeft voor andere mannen. Bisexual is iemand die zowel op mannen als vrouwen valt. Transgender personen zijn mensen die zich niet (helemaal) thuis voelen in hun lichaam met bijbehorende geslachtskenmerken. Het kan voelen alsof ze in het 'verkeerde' lichaam geboren zijn. Soms kiezen ze ervoor om een geslachtsverandering te ondergaan. Queer gaat over personen die hun seksuele voorkeur liever niet in een hokje plaatsen en intersekse personen zijn mensen met zowel mannelijke als vrouwelijke lichaamskenmerken.
De plus staat dan weer voor twee andere letters, namelijk A en P. De A staat voor asexual, mensen die geen seksuele aantrekkingskracht en seksueel verlangen voelen. De P staat voor pansexual, personen die niet vallen op geslacht, maar op karakter of persoonlijkheid.
De regenboogvlag
In juni 1978 ontwierp de Amerikaanse kunstenaar Gilbert Baker de regenboogvlag als symbool voor de Gay Pride van dat jaar. De acht banen van de regenboogvlag hadden elk een symbolische betekenis. Roze staat voor seks, rood voor leven, oranje voor geneeskracht, geel voor zonlicht, groen voor natuur, turkoois voor magie, blauw voor sereniteit en violet voor karakter. Voor de Gay Pride werden de eerste regenboogvlaggen met de hand geverfd, maar door de Paramount Flag Company kon de kleur roze niet gefabriceerd worden en verdween deze daardoor al snel uit de vlag. Ook turkoois verdween al het jaar erna omdat de middelste kleur wegviel achter de vlaggenmast als je de vlag verticaal ophing, wat oorspronkelijk gebeurde. Sindsdien bestaat de vlag uit zes banen, die nog steeds dezelfde betekenis hebben zoals Gilbert Baker ze heeft bedacht.
Vrijzinnig humanisme en LGBTQI+
Binnen het vrijzinnig humanisme is gelijkwaardigheid een belangrijke waarde. Er wordt veel waarde gehecht aan een gelijke behandeling van de LGBTQI+-gemeenschap. De vrijzinnig humanistische levensbeschouwing ondersteunt de LGBTQI+-gemeenschap voor het bekomen van gelijke rechten, zoals homohuwelijk en homoadoptie, en strijdt tegen discriminatie. Je kan ons ook iedere keer vinden op de Gay Pride: https://demens.nu/event/massaal-holebihuwelijk-op-the-belgian-pride-2019/. The Belgian Pride is de Belgische versie van de Gay Pride. Het is een coming-out evenement voor de LGBTQI+-gemeenschap met een feestelijk, politiek en cultureel karakter en vindt elk jaar plaats in Brussel op de eerste zaterdag na 17 mei, de Internationale Dag tegen Homofobie.
Je kan bij ons terecht voor een luisterend oor, als je wil praten over zingevingsvragen, … Als ‘regenboogambassadeur’ van Regenbooghuis Limburg geven wij als consulenten heel wat informatie rond seksuele diversiteit en genderdiversiteit.
Regenbooghuis Limburg
Regenbooghuis Limburg is sinds 6 oktober 2012 het Limburgs aanspreekpunt rond seksuele- en genderdiversiteit en de warme thuishaven voor de Limburgse regenbooggemeenschap. Je kan bij Regenbooghuis Limburg terecht voor de nodige info rond seksuele diversiteit en genderdiversiteit, ook als je nood hebt aan een luisterend oor. Bij de onthaalvrijwilligers van Regenbooghuis Limburg kan je terecht voor een persoonlijk gesprek of als je met een vraag zit. Regenbooghuis Limburg biedt vormingen rond seksuele diversiteit en genderdiversiteit aan andere organisaties en zij hebben ook een ontmoetingscentra waar je van harte welkom bent.
Stoppen van discriminatie
Iedereen heeft recht op vrije zelfontplooiing, waar mensen ook vandaan komen, welke huidskleur, genderidentiteit of seksuele geaardheid ze ook hebben. Ieder moet gelijke kansen en rechten krijgen. Geen enkel persoon mag het slachtoffer zijn van discriminatie of geweld. De voorbije jaren werden de rechten van homoseksuele mannen en vrouwen, biseksuelen, transgenders en intersekse personen sterk verbeterd. Er is wel nog steeds hoge nood aan een meer inclusieve samenleving en hulpverlening. Welzijn betekent niet enkel fysiek gezond zijn, maar ook psychologisch en sociaal gezond zijn. Al tientallen jaren strijden LGBTQI+’ers openlijk voor gelijke rechten, daardoor is er al een grote voortgang gemaakt op wettelijk vlak.
Het Grondwettelijk hof vernietigde gedeeltelijk de transgenderwet van juni 2017. Zonder te hoeven voldoen aan strikte medische voorwaarden kunnen transgenders sinds januari 2018 de registratie van hun geslacht en voornaam officieel wijzigen. Deze wet biedt minderjarigen de mogelijkheid om gaandeweg hun nieuwe identiteit te ontwikkelen. Je kan namelijk vanaf twaalf jaar je voornaam wijzigen, passend bij het nieuwe geslacht en vanaf 16 jaar kan je een geslachtsverandering aanbrengen in de geboorteakte. Maar discriminatie komt nog steeds voor in heel wat vormen. De afgedwongen rechten staan dan wel op papier, maar zijn daarom niet vanzelfsprekend een realiteit in de hoofden van sommige mensen en in het leven van veel LGBTQI+’ers. 2019 was een belangrijk jaar voor transgenders, zij worden namelijk sinds juni 2019 wettelijk erkend.
Genderinclusieve toiletten
Had je thuis ooit toiletten voor enerzijds vrouwen en anderzijds mannen? Nee toch? Je gaat allemaal naar eenzelfde toilet en deelt dit niet op in gender. Als je naar openbare plaatsen gaat, zie je meestal toiletten die opgedeeld zijn in mannen en vrouwen. Dit is een opdeling die uit het verleden komt waar vrouwen ongewenst waren op de werkvloer en hun kuisheid diende beschermd te worden. Het is hoogtijd voor een aanpassing naar genderinclusieve toiletten. Er zijn een aantal voordelen voor een genderinclusief toilet. Ten eerste, kunnen vaders hun dochters begeleiden naar het toilet of hun baby’s verschonen aan een inclusieve luiertafel. Ten tweede, zorgen genderinclusieve toiletten gewoonweg voor minder lange wachtrijen. Ten derde, voelen transpersonen zich veilig in een inclusief toilet. Ten vierde, voelen personen die zich niet identificeren als man of vrouw zich niet uitgesloten. Als laatste, het mag! Behalve op het werk, ben je niet verplicht om gescheiden toiletten te hebben. Dus elke sportzaal, café, concertzaal,… kan gewoon genderinclusieve toiletten hebben. Een genderinclusief toilet verschilt nochtans niet zo veel van de toiletten die we kennen. Het enige grote verschil is dat er één ingang is voor alle toiletten. Uiteraard zijn de toiletten binnen deze ruimte gescheiden en zijn urinoirs afgeschermd. Daarnaast is er ook een ruimte voorzien met een luiertafel, waar vaders dus ook voortaan hun baby kunnen verschonen.
Hanne Gacoms
We nemen zo snel mogelijk contact op.
Je kan ons ook bereiken via 011/210654 of via hasselt@demens.nu