Professor Djalali is een Iranese academicus die enkele jaren geleden naar Zweden verhuisde voor het behalen van zijn doctoraat in de geneeskunde. Ook in België was hij actief als gastdocent aan de VUB, waar hij zich engageerde bij een onderzoeksgroep voor rampengeneeskunde. Wanneer hij in mei 2016 niet opdaagt voor een cursus wordt aan de alarmbel getrokken door collega professor Gerlant van Berlaer.
Djalali bleek enkele weken voordien opgepakt te zijn tijdens een werkbezoek aan Iran. Het ministerie van inlichtingen houdt hem aan en brengt hem geblinddoekt naar een gevangenis in Teheran. Op deze plaats brengt Djalali 7 maanden door in een isolatiecel. Na een helse periode van ontbering en foltering worden dubieuze getuigenissen afgelegd. Het verdict: ter dood veroordeling naar aanleiding van spionage voor Israël. Op een advocaat kan hij op dat moment niet rekenen.
Na dit schokkende nieuws lieten universiteiten uit heel Europa van zich horen tegen dit onrecht. Dankzij het Zweedse burgerschap van de professor werd het makkelijker om vanuit Europa politieke druk te leggen op Iran voor het schenden van de mensenrechten. Djalali zit inmiddels 3 jaar vast. In die tijd zakte zijn gewicht tot slechts 58 kilogram en kreeg hij te kampen met zware gezondheidsproblemen als gevolg van een liesbreuk. Pas na enkele maanden werd de professor met spoed opgenomen in het ziekenhuis, waar hij met handen en voeten aan zijn bed werd vastgemaakt.
Ondanks de uitzichtloze situatie blijven de VUB, Amnesty International en deMens.nu zich in België inzetten voor de vrijlating van professor Djalali. Samen met zijn vrouw Vida wordt gewezen op deze ernstige schending van de fundamentele mensenrechten. Naast de onmenselijke behandeling kreeg hij immers nooit de kans op een eerlijk proces. Rector van de VUB, Caroline Pauwels, doet daarom een oproep om te blijven ijveren voor het lot van Djalali. “Een wetenschapper die belangrijk humanitair werk verricht, wordt zonder openbaar proces veroordeeld en hangt de doodstraf boven het hoofd. Dit is een zware schending van de universele rechten van de mens waar we ons scherp tegen moeten verzetten."
Wil je meer weten over de situatie van professor Djalali? In het voorjaar van 2020 komt professor Gerlant van Berlaer een toelichting geven in het Vrijzinnig Punt in Hasselt. Houd dus zeker de agenda in de gaten.
We nemen zo snel mogelijk contact op.
Je kan ons ook bereiken via 011/210654 of via hasselt@demens.nu