alle artikels
Gelijkwaardigheid
Verhalen
Rechten van de mens
#feminisme
#hoezitdatjuist
#misvattingen

Feminisme, is dat nog van deze tijd?

Elien Gabriels
02.04.21

“Feministen zijn vrouwelijke mannenhaters die geen bh’s dragen, onverzorgd en lesbisch zijn.” Deze uitspraak heb jij wellicht al vaker gehoord. Toch is dit lang niet de juiste definiëring van feminisme. Maar wat betekent het dan wel? Feminisme is de verzamelterm voor maatschappelijke en politieke stromingen die ongelijke genderverhoudingen kritisch analyseren en gendergelijkheid nastreven. Feministen streven dus naar gelijke rechten voor zowel mannen als vrouwen. Vele gaan ervan uit dat feministen vrouwen zien als het betere geslacht. Dat is dus niet het geval integendeel, feministen willen net dat mannen en vrouwen op een gelijke manier behandeld worden.

Laten we starten met een raadsel. Een man en zijn zoon krijgen een ernstig auto ongeluk. De vader overlijdt ter plekke. De zoon wordt naar het ziekenhuis gebracht, rechtstreeks de operatiekamer in. De chirurg kijkt naar de jongen en zegt: “Ik kan deze jongen niet opereren, hij is mijn zoon!”. Hoe kan dit? Neen, de jongen is niet geadopteerd of de moeder is niet stiekem vreemdgegaan. De oplossing is erg simpel. De chirurg is de moeder van de jongen. Slechts een kleine groep mensen komt tot deze simpele oplossing. De reden hiervoor is dat wij onbewuste verwachtingen hebben over het gedrag en rollen van mannen en vrouwen.

Feminisme

Wat betekent dat nu concreet “feminist zijn”? Feminisme kent vele soorten en maten. Er is ook niet één bepaalde manier van feminist zijn. Vele feministen zijn het dan ook niet eens met andere feministen. Het feminisme bestaat uit verschillende stromingen. Elke feminist geeft op zijn of haar eigen manier invulling aan het woord.

“Vies F-woord”

Het zijn van een feminist is iets waar je trots op mag zijn. Jammer genoeg heeft het woord nog steeds een negatieve connotatie waardoor vele zich liever toch geen feminist noemen. Vele vrouwen streven wel voor gelijke rechten maar willen zichzelf niet de term feminist opplakken. Ben je van mening dat mannen en vrouwen op een gelijke manier behandelt moeten worden en gelijke rechten moeten hebben, dan ben je eenmaal een feminist. Helaas worden aan het woord heel wat negatieve maar vooral foutieve associaties verbonden. 

Vaak wordt er gedacht dat feministen mannenhaters zijn. Dat is absoluut niet waar, want feministen zetten zich net in voor gelijke rechten voor zowel mannen als vrouwen. Zij vinden het van belang dat iedereen dezelfde rechten heeft en willen mannen niet benadelen. Feminisme gaat dus niet enkel over vrouwen. Het komt op voor de rechten van alle mensen. Feministen zijn vooral vrouwen, maar mannen kunnen ook strijden voor gelijke rechten. Het is dus niet waar dat feministen uitsluitend vrouwen zijn. Over feministen wordt vaak gezegd dat zij lesbisch zijn. Het strijden voor gelijkwaardigheid heeft niets te maken met een seksuele voorkeur. Ook wordt er vaak aangehaald dat feministen niet vrouwelijk zijn. Ze hebben de veronderstelling dat feministen geen make-up of BH dragen, zichzelf niet verzorgen en niet scheren. Zo zullen er vast wel feministen zijn, maar dat geldt lang niet voor alle feministen. Feministen zouden altijd boos en hysterisch zijn. Feministen zijn vooral geschokt en verdrietig door al het onrecht en teleurgesteld dat gelijke rechten nog steeds geen evidentie is. Er zijn dus tal van vooroordelen en fabels die lang niet van toepassing zijn voor alle feministen. 

Waarom is feminisme nog steeds nodig?

Het feminisme is de laatste decennia heel waardevol en nuttig geweest voor onze huidige samenleving. Dankzij het feminisme hebben vrouwen op dit moment stemrecht, toegang tot het onderwijs, min of meer gelijke lonen, zelfbeschikkingsrecht en nog zovéél meer. Het feminisme heeft dus al heel wat bereikt in onze maatschappij.

Wie denkt dat het feminisme de dag van vandaag overbodig is, heeft het flink mis. Het gelijkheidsprobleem tussen mannen en vrouwen is vandaag nog steeds niet opgelost, integendeel. Feminisme situeert zich op diverse vlakken, zoals economisch, politiek, maatschappelijk vlak maar ook op seksueel vlak.

Succesvolle vrouwen worden de dag van vandaag vaak niet serieus genomen. Over een vrouw met een hoge functie wordt er al snel gespeculeerd “Wat heeft zij wel niet moeten doen om die functie te bemachtigen?” of “Die vrouw zal vast wel niet zo slim zijn van haar eigen!”. Vele gaan ervan uit dat vrouwen niet de capaciteiten hebben om een succesvolle carrière op te bouwen en dus maar hun vrouwelijke troeven uitspelen. Is het niet erg dat er vandaag nog steeds mensen zo denken over vrouwen?

Een vrouw wordt sneller afgekeurd voor een bepaald gedrag dan een man. Denk bijvoorbeeld aan het hebben van seks met meerdere bedpartners. Een man die seks heeft met verschillende vrouwen wordt sneller geaccepteerd dan een vrouw die seks zou hebben met verschillende mannen. Zij zou al snel termen zoals ‘hoer’ en ‘slet’ opgeplakt krijgen. De vrouw wordt voor net hetzelfde gedrag als de man afgekeurd terwijl dit bij de man wordt goedgekeurd. Is dat niet bizar?  

Of laten we het eens hebben over seksueel grensoverschrijdend gedrag. Vrouwen worden in plaats van het slachtoffer meestal als de oorzaak gezien. Vaak gestaafd met uitspraken zoals “Zij heeft het waarschijnlijk wel uitgelokt!”, “Zij kleedde zich er wel naar!”, “Zij daagde de man uit!”. Neen, geen enkele vrouw kiest ervoor om seksueel grensoverschrijdend gedrag te ervaren.

Vrouwen worden in onze huidige maatschappij nog vaak als minderwaardig gezien. Daarom is feminisme de dag van vandaag nog steeds noodzakelijk. Zolang de rechten van vrouwen nog niet volledig gewaarborgd zijn zal het feminisme blijven bestaan. Het feminisme blijft streven naar gelijke rechten voor mannen en vrouwen, maar helaas is dat zelfs vandaag nog steeds niet vanzelfsprekend.

 

Elien Gabriëls

Wie denkt dat het feminisme de dag van vandaag overbodig is, heeft het flink mis. Het gelijkheidsprobleem tussen mannen en vrouwen is vandaag nog steeds niet opgelost, integendeel. Feminisme situeert zich op diverse vlakken, zoals economisch, politiek, maatschappelijk vlak maar ook op seksueel vlak.
Activiteitenboekje

Ontvang GRATIS het maandelijks activiteitenboekje in je brievenbus of via e-mail.

Vraag jouw exemplaar aan
Activiteitenboekje

Heb je vragen over onze Feminisme, is dat nog van deze tijd?? Neem dan contact met ons op.

Bedankt voor je bericht

We nemen zo snel mogelijk contact op.

 Velden met een * zijn verplicht.

Captcha is vereist

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Bij Vrijzinnig Limburg is er heel wat te beleven. Mis geen enkele boeiende lezing, toffe workshop, zinvolle gespreksgroep of inspirerende tentoonstelling.

Captcha is vereist