alle artikels
Zelfbeschikking
Rechten van de mens
Levensvragen
Maatschappelijk engagement
(Zelf)zorg

En wat met de vrijheid van de anderen?

Johan Jacobs
29.11.21

De beelden van geweld in Rotterdam, Brussel en Wenen zinderen nog na. Een amalgaam van extreemrechts, natuurgenezers en libertariërs eist het kritische denken voor zich op. 'We denounce the measures restricting freedom, that haven't constituted a structural solution for health services', stellen de organisatoren in een mededeling.

Foto door Mathias P.R. Reding via Pexels

Foto door Mathias P.R. Reding via Pexels

Voor voormalig KU Leuven-rector Torfs moet naar de 35 000 betogers geluisterd worden. Overheid en experten moeten met hen in gesprek blijven, en hen niet als dom of moreel inferieur wegzetten.
Maar er is onmiskenbaar iets anders aan de hand. De aandacht gaat alleen uit naar de gevoeligheden van de weigeraars, de ongevaccineerden. Geen woord over wat er met de meerderheid van de samenleving gebeurt als weigeraars de boel letterlijk blijven verzieken.
De meerderheid in onze samenleving is redelijk! Zij is gevaccineerd en houdt zich aan de maatregelen. Alleen heeft een pandemie de onhebbelijke eigenschap dat dit niet volstaat. De meerderheid is afhankelijk van de niet-solidaire, egoïstische minderheid om mee te gaan. Anders zal de verantwoordelijke meerderheid niet de vruchten plukken van haar eigen gedrag.
Door zich te concentreren op de luidruchtige klagers vergeten politici en media dat deze steun, die de afgelopen maanden als vanzelfsprekend werd beschouwd, niet eindeloos is. Dit zal ten laatste veranderen wanneer de door egoïsme veroorzaakte schade merkbaar wordt. En in die situatie komen we stilaan terecht.
Wie zich in de huidige situatie niet laat vaccineren, kiest bewust tegen de samenleving. Tegen een terugkeer naar het normale leven, tegen een ontlasting van het gezondheidssysteem.

Johan Jacobs woont in Hasselt, is informaticadocent op rust en studeerde computerwetenschappen aan KULeuven en UAntwerpen.

Dit artikel verscheen eerder op Humanistisch Verbond

Activiteitenboekje

Ontvang GRATIS het maandelijks activiteitenboekje in je brievenbus of via e-mail.

Vraag jouw exemplaar aan
Activiteitenboekje

Heb je vragen over onze En wat met de vrijheid van de anderen?? Neem dan contact met ons op.

Bedankt voor je bericht

We nemen zo snel mogelijk contact op.

 Velden met een * zijn verplicht.

Captcha is vereist

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Bij Vrijzinnig Limburg is er heel wat te beleven. Mis geen enkele boeiende lezing, toffe workshop, zinvolle gespreksgroep of inspirerende tentoonstelling.

Captcha is vereist