alle artikels
Zelfbeschikking
Rechten van de mens
Gelijkwaardigheid
Levensvragen
Maatschappelijk engagement

Denk jij vandaag al aan morgen? Tijd tot 2024

Vrijzinnig Limburg
19.10.22

In verkiezingstijden worden we om de oren geslagen met flitsende slogans en blitse programmaboekjes. ‘Denk jij vandaag al aan morgen” wil je doen nadenken over de gevolgen van jouw stemgedrag. We willen aangeven dat er meer schuil gaat achter een politiek standpunt, dan de flyertjes van partijprogramma’s doen uitschijnen. Jouw stemkeuze heeft weldegelijk invloed op de basisrechten van anderen. Iets om goed over na te denken dus. #tijdtot2024

Vrijzinnig humanisme als insteek

Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender, Queer/Questioning, Intersex of Asexual? Gelijkwaardigheid zonder discriminatie, los van de seksuele oriëntatie of geaardheid is een universeel mensenrecht en een fundamentele waarde binnen het vrijzinnig humanistisch gedachtegoed. In de loop der jaren zijn er al veel discriminaties tegenover LGBTQ+’s weggewerkt, maar de strijd is nog niet gestreden.

https://demens.nu/2019/04/12/lgbtq/

Ben Besseman: “ik onthoud me van stemming voor een regenboogzebrapad 'omdat ik normaal ben'"

Regenboogpaden in Vlaanderen

Regenboogzebrapaden duiken steeds meer op in het straatbeeld. Ze bestaan in verschillende formaten: gekleurde strepen tussen de witte banden, witte strepen op de gekleurde strepen of een gekleurde band parallel met het witte zebrapad. Allen hebben ze één zaak gemeen: de boodschap dat eenieder welkom is, ongeacht diens seksuele geaardheid of genderidentiteit. (1)

Raadslid onthoudt zich over stemming regenboogzebrapad “omdat ik normaal ben”.

Bij een stemming in de gemeenteraad van Liedekerke over de aanleg van een regenboogzebrapad heeft Ben Bessemans zich onthouden. "Iedereen mag doen naar welk gat het ook wil, maar ik ben nog altijd normaal", gaf hij mee als motivatie. (2)

(1) https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2021/12/12/regenboogzepbrapad/
(2) https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2022/01/22/liedekerke-keurt-regenboogzebrapad-goed-vlaams-belanger-onthoud/

 

Theo Franken: “Lang leve de man die al die ongein niet nodig heeft om zich goed in zijn vel te voelen”

Grenzen optrekken rond "echte mannen" en "echte vrouwen" heeft directe gevolgen voor holebi's en transgenders

Theo Francken kan geen begrip opbrengen voor ‘mannen die zich schminken, die lingerie dragen, die een sacoche dragen, die zwanger worden…’. Tegenover deze mannen zouden de ‘gewone mannen’ staan: degenen die voldoen aan de juiste voorschriften en regels.

Francken paste zijn post elfmaal aan. Onder andere om te benadrukken dat hij natuurlijk níéts tegen LGBTQ+ gemeenschap heeft. En dat is nu net waar hij verkeerd is. Grenzen optrekken rond ‘echte mannen’ en ‘echte vrouwen’ heeft directe gevolgen voor holebi’s en transgenders (Eva Sevrin). (1)

(1) https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2018/08/28/opinie-eva-sevrin-lingerietweet-francken/

 

Dominiek Sneppe: “holebi’s die trouwen en kinderen hebben is een brug te ver”

Gelijke kansen voor holebi’s met een kinderwens

Meer kinderen dan vroeger groeien op in een gezin met twee moeders of twee vaders, of maken mee dat hun moeder of vader in transitie gaat om van geslacht te veranderen. Ieder gezin is uniek. De rechtspositie van holebi’s, transgenders en hun kinderen ging er de afgelopen jaren aanzienlijk op vooruit, onder meer dankzij de openstelling van het burgerlijk huwelijk en de uitbreiding van de adoptiemogelijkheden. Steeds meer holebi’s en transgenders kunnen hun kinderwens realiseren. (1)

Aan Dominiek Sneppe werd door zijn partijtop gevraagd geen interviews meer te geven na heisa over holebi-uitspraken

Een uitspraak van Dominiek Sneppe, een nieuw verkozen parlementslid, beroert de gemoederen. In een kranteninterview had ze gezegd dat ze "trouwen en kinderen adopteren voor holebi's een brug te ver vindt". Sneppe bleef in "De Ochtend" op Radio 1 bij haar mening. "Ik weet wat ik gezegd heb, het is mijn persoonlijke mening, en ik blijf daarbij." Voorzitter Tom Van Grieken vraagt intussen aan Sneppe om geen reacties meer te geven, en zal zelf een gesprek hebben met haar. (2)

(1) https://www.vlaanderen.be/publicaties/juridische-gids-over-ouderschap-voor-holebis-en-transgenders
(2) https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2019/06/05/dominique-sneppe-reageert-op-uitspraken-over-holebi-s/

 

Jef Elbers: “het promoten van transgender zijn is een ziekte die het brein aantast”

Homoseksualiteit verdween 30 jaar geleden uit de lijst van geestesziekten

Begin jaren 1970 werd homofilie geschrapt van de DSM-lijst van mentale ziekten. De belangrijkste reden was dat stoornissen in gedachten en gedrag sterk afhankelijk zijn van culturele evolutie, en dat in het de VS van de jaren 1970 heel wat stemmen opgingen tegen de discriminatie van mensen op basis van hun seksuele voorkeur. (1)

Partijbestuur trekt "met gemengde gevoelens" kandidatuur Jef Elbers voor VAF in na controversiële uitspraken

Scenarioschrijver Jef Elbers was door zijn partij voorgedragen voor de raad van bestuur voor het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF). “De normale seksualiteit is nog altijd de heteroseksualiteit", luidde het. Ook transgender personen draagt Elbers geen warm hart toe. "Dat promoten is een ziekte, die het brein aantast. Transseksualiteit is ­abnormaal en dat zeg ik zonder waardeoordeel: het is niet de norm, dus ab-normaal." (2)

(1) https://www.ikhebeenvraag.be/vraag/24658/Begin-de-jaren-1970-werd-homofilie-geschrapt-van-de-DSM-lijst-van-mentale-ziekten.-Is-die-schrapping-op-wetenschappelijke-inzichten-gebeurd-of-onder-druk-van-de-holebi-beweging
(2) https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2021/03/15/tom-van-grieken-jef-elbers/

Dries Van Langenhove: “het veranderen van geslacht is niet normaal en zal nooit normaal worden”.

Holebi’s en transgenders in Europa

Ondanks alle vooruitgang de laatste decennia worden lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders in heel Europa nog steeds met discriminatie geconfronteerd, zowel in de wetgeving als in de praktijk. In Europa gaan we vaak prat op onze verwezenlijkingen op het gebied van holebi- en transgenderrechten. Met recht en reden, want hoewel er nog heel wat ruimte voor verbetering is vooral wat betreft transgenders, spelen verschillende Europese landen een voortrekkersrol in de strijd voor gelijke rechten. (1)

Dries Van Langenhove vindt het geen goede zaak dat van geslacht veranderen genormaliseerd wordt

In Terzake ging Dries van Langenhove in gesprek met Petra de Sutter rond geslachtsverandering. Van Langenhove stelt dat er een 72 genders en geslachten bestaan. Kinderen horen geen geforceerde genderneutrale opvoeding en hormonenblockers te krijgen. Mannen horen niet deel te nemen aan vrouwencompetities in de sport, ookal dragen ze een pruik of jurk. Een fysiek perfect gezond lichaam hoort niet te worden verminkt door chirurgen op kosten van de belastingbetaler." (2)

(1) https://www.amnesty-international.be/subthema/holebis-en-transgenders-in-europa/27059
(2) https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2018/02/02/debat-terzake-de-sutter-en-van-langenhove/

Vragen over polarisering?

  • Wil je graag rond polarisering aan de slag met jongeren in het secundair onderwijs?
    In een huivandeMens kan je terecht voor een gratis Edubox om jongeren te laten kennismaken met bepaalde maatschappelijke thema’s.

Meer info: https://www.vrt.be/nl/edubox/

  • Heb je nood aan wetenschappelijke kennis over diversiteit, stedelijkheid en burgerschap? Het Hannah Arendtinstituut zoekt samen met experts, beleidsmakers en burgers naar werkbare oplossingen voor een positieve samenleving.

Meer info: https://hannah-arendt.institute/

Activiteitenboekje

Ontvang GRATIS het maandelijks activiteitenboekje in je brievenbus of via e-mail.

Vraag jouw exemplaar aan
Activiteitenboekje

Heb je vragen over onze Denk jij vandaag al aan morgen?? Neem dan contact met ons op.

Bedankt voor je bericht

We nemen zo snel mogelijk contact op.

 Velden met een * zijn verplicht.

Captcha is vereist

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Bij Vrijzinnig Limburg is er heel wat te beleven. Mis geen enkele boeiende lezing, toffe workshop, zinvolle gespreksgroep of inspirerende tentoonstelling.

Captcha is vereist