De gedachten zijn vrij... toch? En hoe ziet dat er dan beeldend uit? Omdat wij, vrijzinnig Limburg, vrijheid van denken belangrijk vinden, schreven we een wedstrijd uit: laat op creatieve wijze zien of we gelijk hebben. Een tiental kunstenaars nam onze uitdaging aan en schilderde of sculpteerde ons uitgangspunt. Een jury wikte, wogen en kozen de laureaten. Op 21 juni was er de officiële prijsuitreiking aan de drie laureaten. Karolien Stevens, vrijwilliger bij het huisvandeMens Hasselt, kwam een kijkje nemen en schreef haar bevindingen neer.
Dag lieve vrienden, ik ben Karolien Stevens, storyteller en vrijwilliger bij het huisvandeMens. Ik was aanwezig op het feest van de Internationale dag van het Humanisme bij het huisvandeMens in Genk. Dat event wordt jaarlijks gevierd op 21 juni, de dag van de zonnewende. Dit jaar was het een bijzondere editie, want tegelijkertijd vond de prijsuitreiking van een kunstwedstrijd plaats. Die werd georganiseerd in het teken van ‘de gedachten zijn vrij’.
Ik sprak erover met Davy Dupont en Johan Vaes, medewerker en vrijwilliger bij huisvandeMens.Zij vertelden me het hele voortraject van de wedstrijd. Dat intrigeerde me zo dat ik het graag met jullie wil delen. Ik nam ook een interview af met de drie genomineerden. De verhalen van die kunstenaars stuur ik de komende weken de wereld in. Het zijn stuk voor stuk bijzonder inspirerende persoonlijkheden.
Inge haar werk zet je op een fout spoor.
Het eerste wat je ziet is het organische. Pas daarna beland je bij de kern: het ontspruiten van een gedachte die gebonden lijkt aan het individu. Zijn gedachten wel werkelijk vrij?
Johan Vaes
Het originele artikel kan je op I Love Limburg nalezen.
Tekst: Karolien Stevens - copywriter: Anne-Fleur Kamst.
Startschot
Midden 2018 besprak Davy de invulling van de Internationale dag van het Humanisme met een groepje vrijwilligers. “In 2016 bestond deMens.nu vijfenveertig jaar. Voor die gelegenheid werd door componist Guy Cuyvers het lied ‘De Gedachten Zijn Vrij’ omgetoverd tot een prachtige hymne voor een symfonisch orkest”, vertelt Davy. Met zijn team wilde hij daar verder op bouwen. Zo kwamen ze tot het idee om een wedstrijd uit te schrijven voor alle Limburgse kunstacademies. Met als opzet een creatie in hun eigen discipline rond het thema ‘de gedachten zijn vrij’.
Twee maanden later vertrokken de eerste brieven naar de kunstacademies. Kunstenaars kregen tot februari de tijd om hun kunstwerk in te sturen.
Waakzame expertenogen
Ondertussen werkte een kleine groep aan de samenstelling van een vakkundige jury. “Die moest rekening houden met artistieke kwaliteiten én beoordelen of de boodschap van het werk past binnen de humanistische filosofie”, legt Davy uit. Er werd beroep gedaan op de expertise van drie verschillende personen. De jury bestond uit Hasselts kunstenaar Herman Maes, directeur van het huisvandeMens Limburg Sara Dubois en communicatie-expert Lieven Ketelslegers.
Uiteindelijk gaf de jury haar mening over vijftien werken, allemaal in verschillende formaten en uit andere disciplines. “Dat was een heuse taak”, zegt Davy, “Vrij snel werden de drie genomineerden geselecteerd. Maar toen kwam de moeilijke opdracht om binnen de diversiteit van een figuratief schilderwerk, een abstract schilderwerk en een 3-dimensioneel sculpturaal werk een ranking van één tot drie te maken.” Na grondig overleg raakten de juryleden het eens.
En de winnaar is…
De drie genomineerden werden verwittigd, maar moesten geduldig wachten tot de prijsuitreiking afgelopen vrijdag. Johan Vaes nam die avond het woord en lichtte de werken kort toe.
De derde plaats was voor Emre Demirci met een figuratief schilderwerk. “Zijn werk viel als eerste op bij de jury”, licht Johan toe, “Het beroerde hen telkens opnieuw; ze zagen er een bevrijdende kracht in. En er zit meer symboliek in dan je onmiddellijk ziet.”
Plaats twee kwam aan Luc Gielis toe. Hij creëerde een abstract werk. “Zijn werk staat op je netvlies gebrand”, zegt Johan.“Je wilt het doorgronden, en dat lukt ieder voor zich. Voor de jury drukte het vooral hoop uit: iedereen mag zijn eigen kleur hebben, zonder dogma’s of ketens.”
Inge Aerden spande de kroon met haar inzending. “Haar werk zet je op een fout spoor”, vertelt Johan, “Het eerste wat je ziet is het organische. Pas daarna beland je bij de kern: het ontspruiten van een gedachte die gebonden lijkt aan het individu. Zijn gedachten wel werkelijk vrij? Het laat de kijker vrij in zijn interpretatie.”
Groot publiek
De directeur, Sara Dubois, overhandigde de prijzen aan de genomineerden. Naast prijzengeld is er een unieke tentoonstelling aan verbonden. “De drie werken zullen een jaar lang rondreizen langs de diverse huisvandeMens in Limburg”, legt Davy uit, “Daar stellen we ze telkens voor een maand tentoon.”
Die unieke tentoonstelling is een meerwaarde voor de kunstenaars, want hun werken krijgen zo een grote zichtbaarheid. Daarnaast is het voor de Huizen een unicum om zulke kunstwerken in huis te hebben, die met overtuiging hun gedachte uitdragen.
We nemen zo snel mogelijk contact op.
Je kan ons ook bereiken via 011/210654 of via hasselt@demens.nu