Elke tweede zondag in december wordt ‘Wereldlichtjesdag’ gehouden. In 2020 is dat op zondag 13 december. Op deze dag, om 19:00 uur ‘s avonds, steken mensen over de hele aarde kaarsjes aan ter nagedachtenis aan, op welke wijze dan ook, overleden kinderen.Zo wordt de wereld even letterlijk wat lichter voor mensen die een kind verloren hebben, en daarnaast is er het besef dat je niet alleen bent met je verdriet. Else van Basten Batenburg zet mee haar schouders onder het lichtjesinitiatief in Lommel. Annik Smitt en Katrien Stynen branden een kaarsje in Genk.
‘Worldwide Candle Lighting’ is ontstaan in 1997 in Amerika. Inmiddels worden er nu op de hele wereld op de tweede zondag van december om 19:00 uur lokale tijd kaarsen gebrand voor onze overleden kinderen. Omdat we in verschillende tijdzones leven is het idee dat er die dag ieder uur ergens op de wereld kaarsen worden aangestoken voor een overleden kind. In de hele wereld, dus ook in Lommel zullen er lichtjes branden. De stad vraagt aan burgers, organisaties, verenigingen om die avond een kaarsje voor het raam of op de brievenbus te zetten als warme blijk van medeleven en herinnering. De hele maand december staat in Lommel bovendien in het teken van licht. Lommel wil mensen en buurten ook in deze moeilijke omstandigheden met elkaar verbinden door op te roepen alle straten en buurten sfeervol en warm aan te kleden.
Ook bij Else van Basten Batenburgzal een lichtje branden. Else verzorgt advies en begeleiding in de praktijk rond verlies van personen, transitieprocessen, ingrijpende veranderingen, life events en andere vormen van verlies. Waarom ze dit doet, licht ze zelf toe: “ 27 Jaar heb ik gewerkt als HR-specialist en HR manager met collega’s en leerlingen op het kruispunt van verandering als gevolg van afscheid en verdriet. Afscheid van gezondheid en lichaamsdelen, het leven, van geliefden, van collega’s en medeleerlingen, reorganisaties en loopbaan, van het huwelijk en gezin, een eigen plek etc. Mijn leven kreeg een wending in 2012, toen wij onze oudste zoon verloren als gevolg van een busongeluk in Sierre, Zwitserland. Ik wilde samen met mijn gezin het geluk weer (her)vinden in onze nieuwe wereld. Ik koos ervoor de doorwerking van het verlies voor mijzelf vorm te geven door te leren begrijpen wat ik en wij als gezin doormaakten. Hier ontstond mijn passie voor verlies, afscheid en rouw. Ik volgde opleidingen en trainingen over rouw en afscheid. Dit resulteerde in de ontdekking dat ik deze processen graag begeleid. Processen waarin ik ruimte maak om mensen aan het woord te laten, hen te laten reflecteren op hun eigen proces en tot een nieuw of ander betekenisvol toekomstperspectief te komen.
”Else begeleidt onder meer de gespreksgroepen rouw in het huisvandeMens van Genk en Lommel. “Rouwen is onderdeel van het leven. De manier waarop we rouwen hangt samen met hoe we in het leven staan. Dat doen we allemaal op onze eigen manier. Sommigen ontmoeten gevoelens van onmacht, schuld, spijt, boosheid of verdriet in het rouwen. Voor anderen brengt rouw vooral eenzaamheid en onrust. Misschien loop je met je ziel onder je arm of met lood in je schoenen, voel je je doodsbang of onzeker? In het rouwproces wordt de verbinding met het gemis voelbaar. Elk afscheid vertelt iets over hoe we ons verbonden voelden. Rouw is de achterkant van de liefde. Meestal vind je zelf je weg in dit proces. Soms lukt dat niet alleen en is het fijn als iemand een stukje met je meeloopt; Voor de één is het fijn om aan te sluiten bij een rouwgroep. Voor de ander is het fijner om individuele gesprekken aan te gaan.”
Ook in Genk zullen er op Wereldlichtjesdag vlammetjes flikkeren. Katrien Stynen: “Op verschillende locaties organiseren huizenvandeMens bijeenkomsten op Wereldlichtjesdag, waarbij poëzie, teksten, muziek en samen-zijn zorgen voor warmte, licht en verbinding. In Genk bleek al zo’n initiatief te bestaan en hebben we gepolst of we een zinvolle bijdrage konden leveren. Voor we het goed en wel beseften sprongen we aan boord en begonnen we met de voorbereidingen.”
Annik Smitt, drijvende kracht achter Weredlichtjesdag Genk: “De tweede zondag van december herdenkt Wereldlichtjesdag alle overleden kinderen, ongeacht waaraan of hoe lang geleden ze gestorven zijn. Overal ter wereld worden er die dag om zeven uur ’s avonds kaarsjes aangestoken. Zo krijg je 24 uur lang een golf van licht over de hele wereld, van tijdzone naar tijdzone.”
In het voorjaar kwamen we samen onder de boom van het huisvandeMens voor een bijeenkomst met de andere vrijwilligers die hun schouders onder dit project zetten. Daar werd de lastige knoop doorgehakt: geen bijeenkomst dit jaar.
“Het is super belangrijk voor ouders om hun overleden kind te kunnen herdenken. Nu veel wegvalt, neemt het belang daarvan alleen nog toe,” legt Annik uit. Gelukkig zitten er heel wat creatievelingen in deze werkgroep en dus kwamen we op het idee van een herinneringsdoos met allerlei symbolische geschenkjes. Het traditionele kaarsje mocht uiteraard niet ontbreken, maar ook een zakdoek met vergeet-me-nietjes, bloemzaadjes, een magisch papieren bloemetje en een gedicht op een kaartje vullen dit pakket. De doos zelf kan gebruikt worden om voorwerpen van hun overleden kindje in te bewaren, maar kan evengoed dienen om de aandenkens van de voorbije Wereldlichtjesdagen in op te bergen.
En om zeven uur verzamelen we digitaal op de Facebookpagina van Wereldlichtjesdag Genk om samen naar muziek te luisteren. Op die manier is er toch een moment van ‘samen’ voorzien, al kijken we hoopvol uit naar volgend jaar om nog meer nabij te kunnen zijn.
Meer informatie over de gespreksgroepen rouw: huisvandeMens Lommel - 011/34 05 40 - lommel@deMens.nuhuisvandeMens Genk - 089/51 80 40 - genk@deMens.nu
We nemen zo snel mogelijk contact op.
Je kan ons ook bereiken via 011/210654 of via hasselt@demens.nu