alle artikels

Buitenspeeldag

20-4-2022 is het Buitenspeeldag. Onze vrijwilliger Tess schreef er een stukje over.

Buiten spelen. Da’s goed voor de motorische ontwikkeling en sociaal contact met andere kinderen. Tegenwoordig is er minder openbare ruimte voor vrij spel. Door druk verkeer houden ouders hun kinderen bovendien meer binnen. Bang voor ongelukken en vuile kleren.

Wat zijn de gevolgen van veel binnen spelen? Door veel binnen te spelen gaat de grove motoriek, risico’s ondernemen en probleemoplossend denken bij kinderen achteruit. Er komt daarnaast meer obesitas voor bij kinderen die vaak binnen spelen. En bijziendheid is een mogelijk gevolg van veel naar schermen te kijken.

Kinderen van nu zijn vaak bezig met schermpjes. Spelletjes spelen, social media of filmpjes bekijken. Dat vinden zij leuk en is ook (een beetje) verslavend. Waardoor etens- en bedtijd moeilijker verlopen, want computerspelletjes en social media zijn zo gemaakt, dat stoppen moeilijk is. Een algoritme bepaalt jouw interesses en maakt je nieuwsgierig naar nieuwe content. Helemaal verbieden heeft geen zin, want tegenwoordig hebben wij voor alles een laptop, tablet en smartphone nodig. Zowel kinderen als volwassenen. Maar je kan natuurlijk buiten spelen wel stimuleren.

Sinds 2005 is er jaarlijks op een woensdagnamiddag in april een buitenspeeldag. Dan zenden Ketnet, Studio 100 en Nickelodeon niks uit. Zij zetten hun scherm op zwart en promoten deze dag. Veel Vlaamse steden en gemeenten doen er ook aan mee, door gratis buiten activiteiten aan te bieden zoals sport, springkasteel, grime, volksspelen, … Het heeft telkens veel succes.

Buitenspelen verloopt ongedwongen, omdat er niets moet zoals het geval is in sportclubs en de muziekschool. Waar experimenteren centraal staat, omdat vuile kleren en schaafwonden erbij horen. Vallen van evenwichtsbalken, springen van banken, … hoort erbij en door te doen, leren kinderen ook wat gevaarlijk is of niet. Zo leren zij beter inschatten van wat wel of niet kan.

Redenen genoeg dus om vandaag (en nog vele andere dagen hierna) naar buiten te trekken. Wat ga jij vandaag doen om Buitenspeeldag te vieren?

Activiteitenboekje

Ontvang GRATIS het maandelijks activiteitenboekje in je brievenbus of via e-mail.

Vraag jouw exemplaar aan
Activiteitenboekje

Heb je vragen over onze Buitenspeeldag? Neem dan contact met ons op.

Bedankt voor je bericht

We nemen zo snel mogelijk contact op.

 Velden met een * zijn verplicht.

Captcha is vereist

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Bij Vrijzinnig Limburg is er heel wat te beleven. Mis geen enkele boeiende lezing, toffe workshop, zinvolle gespreksgroep of inspirerende tentoonstelling.

Captcha is vereist