alle artikels
Levensvragen
Verhalen
Vrijwiligers

Vrijzinnig Limburg
24.04.22

Ligo, Vrijzinnig Punt Hasselt, huisvandeMens en de Fietsbibliotheek Op Wielekes gaan bij hun wijkbewoners en -bezoekers op zoek naar straffe, gezellige, beklijvende, inspirerende en rakende verhalen. De verhalen kunnen als levend boek uitgeleend worden op enkele eventdagen. Voor het aanleveren, sprokkelen en optekenen van de verhalen kunnen we rekenen op veel lieve vrijwilligers, bewoners en organisaties.

Bianca Vosters: Geluk zit vaak in kleine dingen

 

“Ik ben docente aan de PXL maar daarnaast werk ik sinds een viertal jaar als moreel consulent in het Virga Jessa Ziekenhuis van Hasselt.

Mijn job daar kan je in één woord omschrijven als “een luisterend oor” maar het omvat veel meer dan dat alleen.

Patiënten die in het ziekenhuis verblijven kunnen een gesprek aanvragen bij de verpleging.  Dit is volledig gratis.  Ook voor partners of familie maak ik graag wat tijd vrij om steun te bieden in toch wel heftige momenten.

Meestal ga ik bij de patiënten op de kamers langs en vraag of ze zin hebben in een babbeltje.

Vaak word ik vergeleken met een psycholoog maar ik doe toch niet helemaal hetzelfde.  Mijn aanpak is persoonsgebonden en niet iedereen heeft nood aan een lange opvolging. Soms kan het voor een zieke al volstaan om een keer het hart luchten.  Bovendien is een gesprek met een consult heel laagdrempelig en wij hebben geen wachttijden.  Iedereen die er nood aan heeft kan een consult aanvragen.

Ik voel echt van persoon tot persoon welke nood er voor hen is en speel daar op in.  Dit kan gaan van vertellen over de persoonlijke en/of fysieke last die zij ondervinden van hun ziekenhuisopname maar evengoed over eenzaamheid of angsten. Maar ik heb ook best wat luchtige en grappige gesprekken. De dankbaarheid die ik krijg van de patiënten geeft me een enorme voldoening en energie.

Ik krijg vaak de vraag of ik de verhalen uit het ziekenhuis niet meedraag naar huis maar ik kan dit goed relativeren.  Natuurlijk zijn er patiënten die mij zwaarder raken dan andere, maar dat maakt mij ook gewoon mens.  Ik ben er van overtuigd dat die menselijkheid ook nodig is om mijn job goed te kunnen doen.

Empathie is een belangrijke eigenschap in mijn job, willen en kunnen luisteren en mensen zichzelf kunnen laten zijn, zonder oordeel of taboes.  

Ik vind het fascinerend dat er zo’n grote verscheidenheid is aan mensen en het blijft mij verbazen verschillend mensen op soortgelijke situaties reageren.

Geluk zit vaak in kleine dingen merk ik. Soms neem ik een klein geschenkje mee, een roosje of een opkikkertje bijvoorbeeld. De glimlach die ik daarvoor terugkrijg, maakt het meer dan waard.

Ik hoop dit nog te kunnen doen tot mijn pensioen. Eigenlijk voelt het helemaal niet als werken voor mij.

Moreel consulent in een ziekenhuis is nog vrij onbekend, wist je dat ik momenteel de enige ben in Limburg?

 

bianca.vosters@jessazh.be

Soms neem ik een klein geschenkje mee, een roosje of een opkikkertje bijvoorbeeld. De glimlach die ik daarvoor terugkrijg, maakt het meer dan waard.

Verhaal opgetekend door: Tamara Daems

Foto: Dany Lousbergh

MEER?

Lees alle verhalen van Verhalenoogst
Activiteitenboekje

Ontvang GRATIS het maandelijks activiteitenboekje in je brievenbus of via e-mail.

Vraag jouw exemplaar aan
Activiteitenboekje

Heb je vragen over onze Verhalenoogst: Bianca Vosters? Neem dan contact met ons op.

Bedankt voor je bericht

We nemen zo snel mogelijk contact op.

 Velden met een * zijn verplicht.

Captcha is vereist

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Bij Vrijzinnig Limburg is er heel wat te beleven. Mis geen enkele boeiende lezing, toffe workshop, zinvolle gespreksgroep of inspirerende tentoonstelling.

Captcha is vereist