alle artikels
#vrijwilligerswerk
#verdriet
#levensvragen

Bitterzoet

Bitterzoet, zo proeft dit eerste stukje dat ik voor deMens.nu mag schrijven. Zoet, omdat ik met ongelooflijk veel goesting aan deze uitdaging begin. Een waar privilege vind ik het, dat ik binnenkort deel mag uitmaken van de belangrijkste momenten in een mensenleven. Bitter, omdat ik me zelf middenin zo’n keerpunt in mijn leven bevind, en ik daar de grootste moeite mee heb.

Half juni nam ik afscheid van mijn lieve oma. Mijn Moemoe, mijn partner in crime, mijn heldin. Het was niet dat vervloekte virus dat haar te pakken kreeg, maar dementie. Al deed de coronacrisis haar geen goed. Hoezeer het zorgpersoneel ook zijn best deed en de benen vanonder het lijf liep, hoe vaak ik ook zwaaide aan het raam, alle videochats ten spijt: langzaam maar zeker zag ik hoe ze steeds meer in haar eigen wereld weggleed, om uiteindelijk van deze wereld te verdwijnen. En daarin was ik niet alleen. Honderden getuigenissen stroomden de voorbije maanden binnen op mijn werk: kinderen, kleinkinderen en partners waren de wanhoop nabij dat ze hun geliefden niet meer van dichtbij mochten zien.

De vele schreeuwen om hulp werden na verloop van tijd schreeuwen van verdriet omwille van het verlies. Of je nu een aantal maanden, vijf jaar of twintig jaar geleden iemand verloor die je dierbaar was: makkelijk is 1 november voor niemand. Maar deze Allerheiligen zijn mijn gedachten in het bijzonder bij iedereen die in 2020 afscheid moest nemen van iemand die hem of haar nauw aan het hart lag. Vandaag verbonden in verdriet, straks samen sterk.

 

Ann Willems

Activiteitenboekje

Ontvang GRATIS het maandelijks activiteitenboekje in je brievenbus of via e-mail.

Vraag jouw exemplaar aan
Activiteitenboekje

Heb je vragen over onze Bitterzoet? Neem dan contact met ons op.

Bedankt voor je bericht

We nemen zo snel mogelijk contact op.

 Velden met een * zijn verplicht.

Captcha is vereist

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Bij Vrijzinnig Limburg is er heel wat te beleven. Mis geen enkele boeiende lezing, toffe workshop, zinvolle gespreksgroep of inspirerende tentoonstelling.

Captcha is vereist