alle artikels

April: maand van de filosofie

April is de maand van de filosofie. Zeker iets om bij stil te staan. Bijvoorbeeld met de vraag: hoe zit het dan met die andere maanden? Wel, dan is de filosofie er ook, en we mogen het hele jaar naar hartenlust filosoferen.

Calvin & Hobbes

Calvin & Hobbes

Deze maand hebben we gewoon wat extra aandacht voor de liefde voor wijsheid, de moeder van alle wetenschappen. Dat hoeft geen academische of
stoffige boel te zijn, want filosofie zit verweven in ons hele leven. In onze taal bijvoorbeeld. Als ik het heb over een stoel, heeft ieder daar meteen een eigen of ander beeld bij. En als je de woorden ‘antiek’ of ‘ikea’ daarbij leest, geeft dat weer een ander beeld. Hebben we het dan wel over hetzelfde wanneer we met mekaar praten?


We kunnen ons ook afvragen wie die ander dan wel is. Bestaat die persoon vooral uit het beeld dat ik van de ander heb, en welk deel is dan de ander zelf? Kennen we mekaar wel? Nog een stap verder is de vraag wat we voor die ander betekenen, en andersom.

Nu, dat hoef je je allemaal niet af te vragen telkens wanneer je je boterham wil beleggen. Daar krijg je alleen maar honger van. Bij veel aspecten in ons leven kan het wel de moeite waard zijn om eens verder en dieper na te denken. Om open te staan voor de ideeën van filosofen of van je buurvrouw.


Ja, dat kan je doen twijfelen, maar dat hoeft geen probleem te zijn. We hoeven niet op alles een antwoord te hebben, of meteen onze kant-en-klare mening te verkondigen. “Ik weet het niet” is een heel goed antwoord op heel wat vragen. Bewust in het leven staan vraag om een openheid, proberen mekaar te begrijpen. Zo kunnen we respectvol met mekaar omgaan, begrip tonen, warmte delen. Denk voor jezelf, en zorg voor elkaar. Geef jezelf, de ander, en het leven het voordeel van de twijfel.

En daarom: welkom, beste vrienden, in deze maand van de filosofie!

 

Carl Geubelmans - huisvandeMens Lommel & Leopoldsburg

Activiteitenboekje

Ontvang GRATIS het maandelijks activiteitenboekje in je brievenbus of via e-mail.

Vraag jouw exemplaar aan
Activiteitenboekje

Heb je vragen over onze April: maand van de filosofie? Neem dan contact met ons op.

Bedankt voor je bericht

We nemen zo snel mogelijk contact op.

 Velden met een * zijn verplicht.

Captcha is vereist

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Bij Vrijzinnig Limburg is er heel wat te beleven. Mis geen enkele boeiende lezing, toffe workshop, zinvolle gespreksgroep of inspirerende tentoonstelling.

Captcha is vereist