Ouder/kind workshop: Genderbewust opvoeden

Voor ouders én kinderen

Genderstereotypen spelen, vaak onbewust, nog steeds een grote rol tijdens het opgroeien, meer dan je zou denken. Waarom is speelgoed bijvoorbeeld blauw voor jongens en roze voor meisjes? Vinden we het raar als jongens wenen of een meisje het voortouw neemt, en waarom dan wel? Zijn jongens beter met techniek? Zijn meisjes braver dan jongens? Leg je iets op een andere manier uit aan een jongen, dan aan een meisje? Bepaalt gender de manier waarop je feedback geeft aan kinderen? We zoeken het samen op een interactieve manier uit met RoSa (Kenniscentrum voor Gender en Feminisme).

RoSa verzorgt een 2 uur durende interactieve workshop. In het eerste gedeelte wordt ingegaan op wat gender is en hoe gender ieders leefwereld beïnvloedt. Het tweede gedeelte is meer praktisch en spitst zich specifiek toe op hoe gender zich manifesteer bij jonge kinderen en hoe genderbewust(er) kan worden omgegaan met opvoeding.

Terwijl ouders met RoSa aan de slag gaan, doen de kinderen (3-12j) hun ding: al filosoferend, knutselend en spelend onderzoeken we wat gender voor hen betekent.