Is het een meisje of een jongen?

Is het een jongen of een meisje? Dit is vaak de eerste vraag bij een geboorte. Zo vanzelfsprekend. Of niet?
Zeer zeker niet! Soms staat genderidentiteit haaks op de werkelijke sekse waarmee iemand geboren wordt. Vrouwen voelen zich mannen en omgekeerd. Sommigen willen hun genderexpressie, en vaak ook hun lichaam, aanpassen. En anderen willen zich niet laten duwen in het hokje van man of vrouw.
En dit doet ons vragen stellen bij het concept ‘geslacht’. In hoeverre kan je mensen opdelen in mannen en vrouwen? Moeten we spreken van een derde geslacht, het zogenaamde X-geslacht? Of stoppen we met spreken over ‘geslachten’?
En hoe lossen we bij ongewijzigd geslacht het volgende probleem op: een transman die bevalt van een kind. En als we het over jongeren en kinderen hebben, dan is het taboe nog groter. Kan het dat we aan een 13-jarig meisje hormoonremmers geven om de puberteit uit te stellen?

Kom luisteren naar dit debat over het denken over geslachten. Met Alexandra Vanvooren (juriste en winnaar van de Vlaamse Scriptieprijs in 2014 met haar thesis over de rol van het Burgerlijk Wetboek in de huidige genderongelijkheid), Samuel De Schepper (auteur van ‘Aan de achterkant was alles in orde’), Helena Nijns (medewerker bij Anders Gewoon, Anders-Gewoon is een organisatie die werkt rond het thema genderdiversiteit met en vanuit het individu, de groep en de leefgemeenschap) en Jacinta De Roeck (ex-senator en werkzaam als ethisch expert bij de studiedienst van Open VLD) als moderator.

Voor de gespreksavond ben je vanaf 18u welkom op een infomarkt.

 

INFO EN INSCHRIJVEN

 

Organisatie: HVV/ Hasseltse Vrijzinnige Humanisten, HVV/ Vrijzinnige Vrouwen Limburg, De Maakbare Mens, Vrijzinnig OntmoetingsCentrum Hasselt,PXL – Education, Healthcare, Tech en Social Work