BE.LAND

Vluchten is een verhaal van alle tijden. Maar ook gastvrijheid tegenover vluchtelingen heeft in België een lange traditie. Van 10 augustus tot 24 augustus kan je deze boeiende geschiedenis ontdekken op de tentoonstelling BE.LAND in het Vrijzinnig Ontmoetingscentrum te Hasselt. Een samenwerking met de stad Hasselt, Gastvrij Hasselt vzw en Vrijzinnig Limburg.

Vluchtelingenwerk dook voor deze tentoonstelling in de archieven van middenveldorganisaties, groef in het geheugen van opvanginstanties en vroeg aan vluchtelingen hoe zij hun onthaal beleefden. Het resultaat is een hoopgevend en verrassend verslag over vluchtelingenonthaal in Vlaanderen en Brussel de voorbije 65 jaar.

‘Voor ons vertrek naar België kregen we in het vluchtelingenkamp een kostuum aangemeten. Het was een heel net kostuum, met een paar schoenen en een hemd erbij.’

(Lajos Molnár – 1957)

BE.LAND bundelt de getuigenissen van onder andere Hongaren, Chilenen, Somaliërs, Irakezen en Vietnamezen. Zo ontstaat een rijkgeschakeerd overzicht van ons vluchtelingenonthaal. De rode draad? De vanzelfsprekendheid waarmee we een plaats vonden voor vele duizenden nieuwkomers. En de vindingrijke manier waarop onze ouders en grootouders hielpen waar ze konden.

‘We konden gratis in een huis in Mechelen wonen. Toen we er binnenkwamen, bleken de keukenkasten vol eten te zitten. En in elke slaapkamer lag er kledij klaar in onze maten!’

(Karoly Makay – 1956)

 

 

Praktisch:

De tentoonstelling is vrij toegankelijk voor iedereen. Er is ook een dialoogmoment voorzien waarbij erkende vluchtelingen aanwezig zijn en samen in gesprek gaan met bezoekers van de Expo. Deze getuigenis vindt plaats in een verhalenkoffer met een drankje.

 

Waar? Vrijzinnig Ontmoetingscentrum, A. Rodenbachstrat 18, 3500 Hasselt

Wanneer?

10, 11 en 12/08   –  10/08  en 12/08  met dialoogmoment

16, 17 en 18/08   –  16/08 en 18/08   met dialoogmoment

22, 23 en 24/08   –  23/08                  met dialoogmoment

Openingsuren: telkens 13u30 – 17u00

 

 

BE.LAND is een project van Vluchtelingenwerk Vlaanderen in samenwerking met verschillende partners en met steun van de Vlaamse Overheid.